CityLegends is een (gratis) app die urban sporters uitdaagt voor creativiteit en beweging middels een location based game en community. In juni werd de app gelanceerd, binnen een paar dagen tijd had deze al 500 gebruikers. Dit zal de komende periode alleen maar toenemen, het aantal urban sporters is namelijk in de afgelopen jaren flink gegroeid. Jongeren willen steeds meer zelf bepalen wanneer, waar en met wie ze sporten en deze mogelijkheid biedt Urban Sports.
Door meer actieve (urban) sporters ontstaat een actievere stad. Daarom is deze case onderdeel van het Vitality Living Lab project. InnoSportLab Sport & Beweeg begeleid deze case vanuit het Vitality Living Lab project, evenals John van de Laar. Vanuit het Urbans Sports Performance Centre werd met CityLegends deelgenomen aan de Vitality Pitch Stop en het Vitality Accelerator Program. Inmiddels is het bedrijf ‘CityLegends’ opgericht!.
Via het community-art platform van CityLegends kan iedereen zijn creativiteit laten zien door korte trickvideo’s te plaatsen op zelf gecreëerde hotspots in de stad. Zo laten zij hun ‘legacy’ achter in de stad, een soort online graffiti op plekken in de stad.
Urban sporters kunnen daarnaast challenges met elkaar aan gaan via het platform. Degene met de meest legendarische video komt bovenaan te staat en is ‘de CityLegend’ en er kunnen ook ‘jams’(ontmoetings- en trainingsplakken) aangemaakt worden. Dat draagt bij aan de (beweeg)participatie in de stad en de urban gemeenschap, want CityLegends maakt in zekere zin van iedere stad een digital urban playground.
Challenges, jams en creativiteit is belangrijk voor deze unieke urban scene. Want de scene kenmerkt zich door core values zoals creativiteit, stedelijkheid en de ‘Do it yourself, but do it together’ mentaliteit.
Urban sporters zien sport als lifestyle, een levenswijze. Het project is dan ook bottom-up ontstaan en er is veel gezamenlijk getekend met de Urban sporters én artiesten voordat het eerste concept ontwikkeld was. 150 ambassadeurs (van beginnelingen tot pro bmx’ers, skaters, stuntsteppers en freerunners) helpen dagelijks bij de ontwikkeling en branding van de app onder de scene.
Daarnaast is het juist voor deze jongeren het belangrijk om in contact te komen met andere Urban sporters omdat ze geen deel uitmaken van een vereniging of sportclub. Doordat ze geen onderdeel zijn van een vereniging is deze doelgroep voor gemeenten en bedrijven lastig bereikbaar. Door de app wordt het netwerk beter bereikbaar en kan er in kaart worden gebracht wat de behoefte is van de doelgroep. Dit helpt gemeente bij het faciliteren van Urbans Sports. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld gesponsorde uitdagingen plaatsen in de app.
Voor de (door) ontwikkeling van de app wordt er samengewerkt met gemeenten, bedrijven (‘brands’) game studio Hulan en lokale urban- en lifestyle partijen. Om urban sporters te verbinden, hun passie uit te lichten en een zo optimaal mogelijke gebruikers ervaring te bieden. Allemaal met het ultieme doel meer actieve (urban) sporters te krijgen en om de meest betrokken urban gemeenschap wereldwijd te worden.
Wil jij meer weten over CityLegends, een samenwerking aan gaan of meehelpen de app te verbeteren? Laat het ons weten!