Cluster Sports & Technology is een trots partner in het Digit-Pre project, medegefinancierd door het I3-programma van de Europese Unie. Digit-Pre levert een uniek ondersteuningsprogramma dat MKB bedrijven toegang biedt tot diensten en testomgevingen voor hun innovatieve digitale oplossingen voor Preventie, Predictie en Zorg op afstand.

Een cruciale stap in het project is de open call voor het MKB. Deze open call heeft tot doel om bedrijven uit de verschillende regio’s in het Digit-Pre consortium te koppelen aan een partner uit een andere regio om daarmee gezamenlijk een samenwerkingsproject te formuleren. Ieder project richt zich op een innovatieve oplossing die een gezondheid gerelateerde uitdaging aanpakt op een van de vijf van te voren geïdentificeerde gebieden:

  • Mentale gezondheid;
  • Rehabilitatie;
  • Neurologische aandoeningen;
  • Gezonde levensstijl;
  • Gezondheid en ouder worden.

Onze rol als Cluster is het ondersteunen van het Nederlandse MKB bij het vinden van innovatieve kansen en het opschalen van innovatieve producten en diensten. Het Digit-Pre programma was een perfecte kans om lokale MKB-bedrijven te ondersteunen die de internationale markt willen bereiken.

Van mei tot en met  november 2023 hebben we hard gewerkt om relevante MKB-bedrijven te informeren over de mogelijkheden. Wij hebben ze ontmoet, geholpen een MKB innovatiepartner te vinden, en hen vervolgens begeleid bij het aanvraagproces voor Digit-Pre ondersteuning. 

Hier is hoe we dat hebben gedaan: Als eerste stap (eind apri 2023l) hebben we binnen ons cluster en daarbuiten een uitgebreid desk research gedaan om relevante bedrijven te vinden die binnen het thema van de Digit-Pre uitdagingen passen en relevante producten en diensten hebben. Daarnaast hebben we zusterorganisaties benaderd met MKB in hun netwerk die ook de Digit-Pre open call konden promoten. Uiteindelijk hebben we ruim 100 MKB-bedrijven in Zuid-Nederland als ook 30 relevante zusterorganisaties in Nederland bereikt om de Digit-Pre open call onder de aandacht te brengen bij het MKB.

In mei en begin juni 2023 hebben we met zo’n twintig geïnteresseerde partijen vervolggesprekken gevoerd voor deelname aan Digit-Pre. Daarnaast hadden we voortdurend contact met onze internationale partners om geschikte matches voor deze bedrijven te vinden. Vervolgens hebben we onboarding meetings gehad met 13 bedrijven uit Zuid- en West-Nederland die zich daartoe geregistreerd hadden voor de special matchmaking portal van de Digit-Pre-website.

Tussen juli en december 2023 hebben we ruim 20 bijeenkomsten gehad om een match tussen MKB-bedrijven uit Nederland en MKB-bedrijven uit andere landen te faciliteren. Uiteindelijk hebben 12 Nederlandse MKB-bedrijven matches gevonden en voorstellen ontwikkeld die op 30 november 2023 zijn ingediend.

De evaluatie van deze voorstellen zal januari/february 2024 bekend zijn en dan zal het duidelijk zijn welke bedrijven gefinancierd en ondersteund kunnen worden vanuit Digit-Pre. 

Wij zijn blij dat we hiermee Nederlandse innovaties kunnen helpen om via Digit-Pre de internationale markten te bereiken. 

Wilt u ook succesvolle samenwerking in de EU tot stand brengen met uw innovatie in sport en vitaliteit? Er liggen in de nabije toekomst nog meer interessante kansen voor innovatieve bedrijven uit het netwerk van Cluster Sport & Technology. Als u de innovaties van uw bedrijf een boost wilt geven en verder wilt laten groeien en ontwikkelen, neem dan gerust contact met ons op!

↓