De afgelopen twee jaar hebben de Inno4Sport partners good practices gedeeld en hun actieplannen voor 2021-2022 voorbereid. Dit door best practices uit te wisselen en over te nemen die hun regionale sport innovatie ecosysteem kunnen verbeteren. Door de coronacrisis kwamen alle regio’s (Valencia, Lapland, Zuid-Nederland, Hongarije, Polen) in een nieuwe situatie terecht en komen ze (veelal dezelfde) uitdagingen tegen die de lockdown met zich mee brengt.

De ontwikkeling van de actionplannen is zeker niet voor niets is geweest. Door de pandemie en de lockdown, zijn allerlei stakeholders zich ervan bewust dat de sport & vitaliteit belangrijker zijn dan ooit te voren. Projectpartners zien dat hun plannen om innovatieactiviteiten voor sport & vitaliteit te ondersteunen net zo belangrijk zijn als voor de pandemie, of juist nog belangrijker.

Door de lockdown zijn sportfaciliteiten en diensten gesloten. Dit brengt grote uitdagingen met zich mee brengt voor organisaties en bedrijven die daar bij betrokken zijn en die proberen te overleven. De gestelde maatregelen beginnen langzaam te versoepelen, in sommige regio’s mogen mensen alweer naar de sportdiensten, maar zelfs als klanten weer terug komen hebben veel sportorganisatie en bedrijven het moeilijk om hun uitgaven te dekken. De partners verwachten dat het lang duurt, voordat de situatie terug keert naar wat het was begin 2020.

In ieder van de regio’s zijn de effecten van Covid-19 gepresenteerd. De economische impact op de sport sector is groot en er is onzekerheid over de toekomst. Bijvoorbeeld in de regio Zuid-Nederland zorgt economische onzekerheid er mogelijk ook voor dat bedrijven aarzelen om te investeren, waardoor investeringen in/en innovatieactiviteiten stoppen.

De sporttoerisme sector wordt sterk geraakt door de lockdown en in Valencia en Lapland wordt verwacht dat het lang duurt voordat het toerisme weer op normaal niveau is. Beide regio’s zien innovatie in producten en diensten voor sporttoerisme als een belangrijk en noodzakelijk aspect om weer te herstellen. In Lapland zijn veel toeristische bedrijven al gestart met het ontwikkelen van nieuwe producten die gericht zijn op de Finse markt.

Ook voor sport evenementen heeft de crisis een grote impact. In alle regio’s zijn sportevenementen geannuleerd en grote sportevenementen zullen naar verwachting een lange tijd niet mogelijk zijn. Bijvoorbeeld in Valencia wordt geschat dat het tot 2 jaar kan duren voordat internationale sport events weer normaal gehouden kunnen worden, dat heeft een grote impact op de lokale economie.

Zoals genoemd is de onzekerheid over het nieuwe normaal van grote invloed. Niemand weet hoe lang het duurt om covid-19 te verslaan, maar het kan de samenlevingen en mensen hun sportgewoontes permanent veranderen. De volgende uitdaging voor actoren in de sport is om zich aan te passen aan het ‘nieuwe’ normaal. In Valencia en andere regio’s zijn er veel mensen op zoek naar nieuwe manieren van sport en beweging met behulp van online diensten en technologie.

De actieplannen van alle Inno4Sport Partners hebben het doel om het regionale sport innovatie ecosysteem te versterken. Dit ondersteunt de ontwikkeling van innovaties als antwoord op de nieuwe economie van sport en vitaliteit. De interregionale samenwerking zal ook een rol spelen in de zoektocht naar oplossingen die bedrijven helpen om weer op te bouwen na de pandemie.

Wat voor nu de grootste uitdaging is, is om regionale besluitnemers te overtuigen van het belang om in deze moeilijke tijd te investeren in sport en vitaliteit. Dit betekent ook dat het doel van de innovatiefondsen moet veranderen. Tijdens de crisis werden innovatiefondsen opgericht om de Covid-19 noodsituatie op te lossen door medische hulpmiddelen te verstrekken (bijvoorbeeld in Valencia). Maar nu moet er geïnvesteerd worden in langer termijn behoefte van de samenleving.

Inno4Sports partners zijn er zeker van dat publieke investeringen in sport en sportinnovatie van de ene kant kunnen helpen om de pandemie op langer termijn te kunnen verslaan, omdat een lichamelijk actieve populatie minder druk legt op de gezondheidszorg. En van de andere kant kunnen helpen om de economie te laten herstellen van de coronacrisis.

Lees het originele Engelstalige artikel hier

 

↓