In het Cluster Sports & Technology is Vitaliteit een belangrijk thema. Wij geloven dat bewegen een grote bijdrage kan leveren aan een vitale samenleving! Dit begint bij de kinderen, hieronder vindt je 18 redenen waarom een kind moet kunnen bewegen en spelen.

1.Kinderen zijn niet gemaakt om stil te zitten. Ze zijn gemaakt om te spelen.
Kinderen worden geboren met een natuurlijke behoefte om te spelen, en het helpt hen om belangrijke vaardigheden te leren. Dat gezegd hebbende, de kinderen van vandaag zijn veel minder actief dan hun ouders en generaties vóór hen waren. Als je de kinderen in je leven echter de gelegenheid geeft om te spelen, doe je je deel om deze ongezonde trend te keren.

2. Spelen helpt kinderen actief te blijven en actieve kinderen doen het op school beter.
Actieve kinderen hebben meestal een verhoogde concentratie, gaan vaker naar school en gedragen zich meestal beter als ze daar eenmaal zijn. Studies suggeren dat ze opmerkelijk meer attent en minder afgeleid zijn direct na een actieve sessie.

3. Ze zijn over het algemeen ook beter positiever opgesteld.
Kinderen die regelmatig spelen, hebben meestal gezondere eetgewoonten en meer zelfvertrouwen dan inactieve kinderen omdat ze een hoger gehalte endorfines hebben die de stemming stimuleren en het gedrag verbeteren.

4. En spel kan hen een belangrijke stemmingsimpuls geven.
Onderzoek wijst uit dat meer lichamelijk actief zijn het gevoel van eigenwaarde, de stemming en sociale interacties van een kind in één keer kan verbeteren. Als je kind het huis doorzoekt en klaagt dat ze niets te doen hebben, waarom grijp je dan niet de kans en stuur je ze naar buiten?

5. Spelen stimuleert een gezonde hersenontwikkeling, vooral bij jongere kinderen.
Weet je hoe kleine kinderen elke keer fantasieën creëren als ze spelen? Al dat creatieve denken helpt hen hun verbeeldingskracht op een productieve manier uit te breiden. Het is ook cognitieve krachttraining: niet alleen bouwen ze hun behendigheid en fysieke kracht op, maar door op deze manier in contact te komen met andere kinderen, krijgen ze ook sociale-emotionele vaardigheden

6. En die emotionele kracht loont de moeite.
Emotioneel intelligente mensen hebben meer succes. Volgens analyse van Egon Zehnder International is het een van de meest voorkomende kenmerken van bloeiende topfunctionarissen. Dit is waar dat begint.

7. Ondertussen kan niet spelen het leven van kinderen zelfs verkorten.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is lichamelijke inactiviteit de vierde belangrijkste risicofactor voor wereldwijde dood. Tot nu toe lijken die statistieken mensen niet genoeg bang te maken om kinderen in beweging te krijgen. Hopelijk moedigt deze lijst sommige ouders aan om dat te gaan veranderen!

8. Inactiviteit bij kinderen is wereldwijd
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie voldoet 80% van de 11- tot 17-jarigen over de hele wereld niet aan de minimale vereisten voor lichaamsbeweging: 60 minuten per dag. Als de trend aanhoudt, kunnen je kinderen vijf jaar minder leven dan jij.

9. En kinderen worden elk jaar iets minder actief.
Kinderen zijn het meest actief op de leeftijd van 6, en dan hebben ze de neiging om te vertragen. Tegen de tijd dat ze 19 zijn, zijn veel kinderen even sedentair als 60-jarigen, volgens The Washington Post.  

10. Kinderen die actief beginnen, blijven meestal actief.
Het is bewezen dat het op jonge leeftijd starten van een dergelijke gewoonte ertoe bijdraagt ​​dat kinderen die gewoonte met zich meedragen naar de volwassenheid. En als het actieve volwassenen zijn, is de kans groot dat ze hun kinderen aanmoedigen om ook actief te zijn, zo begin je een extreem gezonde kettingreactie.

12. Door kinderen te laten spelen, leren kinderen ook vaardigheden die ze als volwassenen nodig hebben.
Een van de grootste vragen in sollicitatiegesprekken is of je goed met anderen samenwerkt. Dat is geen vaardigheid die je op de middelbare school of de universiteit opdoet – het begint al veel eerder, op de speelplaats. Wanneer ze aan hun lot worden overgelaten, ontwikkelen kinderen het vertrouwen dat ze nodig hebben om de leiding te nemen en beslissingen te nemen. Ze leren ook hoe ze conflicten op een diplomatieke manier kunnen delen, onderhandelen en oplossen.

13. Als meisjes actief blijven, maakt het een enorm verschil.
Degenen die blijven spelen krijgen meestal een gigantische dosis vertrouwen en coping- en beslissingsvaardigheden. Tegelijkertijd lopen de risico’s van depressie, stress en ander gevaarlijk gedrag zoals eetstoornissen de neiging om te bezwijken..

14. Ongeacht het geslacht, hebben actieve kinderen hogere testscores.
Wanneer regelmatig spelen deel uitmaakt van het leven van een kind, kan het hen helpen alert te blijven en gerichte energie in hun studie te stoppen. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben studenten die regelmatig actief zijn een doorgaans hogere gemiddelden en lagere uitvalcijfers in de middelbare school. Het is zelfs zo dat actieve kinderen tot 40% hoger scoren op tests dan inactieve kinderen.

15. Regelmatige activiteit geeft je kind ook een betere kans op een meer succesvolle carrière.
Ongeacht welk loopbaantraject je 8-jarige in de toekomst kiest, elke dag spelen kan hen de boost geven die ze nodig hebben om hun droombaan te verwezenlijken. In feite suggereren studies dat lichamelijk actieve kinderen 15% meer kans hebben om naar school te gaan en gemiddeld 7-8% meer geld verdienen dan een inactief kind.

16. Spelen is een geweldige manier voor ouders en kinderen om te binden.
Kinderen leren games van hun ouders en omgekeerd, wat altijd zorgt voor een ongelooflijk leuke tijd. En aangezien het schoolreces is teruggeschroefd, is het aanmoedigen van spelen tegenwoordig grotendeels aan de ouders. In de afgelopen twee decennia hebben scholen in het hele land het reces aanzienlijk verminderd – in sommige gevallen geheel. Hoe meer ouders hun kinderen kunnen motiveren om buiten school te komen, des te meer zullen ze deze ongelukkige terugdraaiing tegengaan.

17. Als ouders het spelen van kinderen te veel in de weg zitten, kan het de voordelen ervan compenseren.
Als ouders kinderen dicteren hoe ze moeten spelen, kan dit alle positieve effecten in de speeltijd belemmeren. Het opheffen van die controle kan moeilijk zijn, maar het kan ook een spelwissel zijn in de ontwikkeling van kinderen.

18. Spelen is zo belangrijk dat het door de Verenigde Naties wordt erkend als een fundamenteel mensenrecht.
Regelmatig actief spelen kan het verschil zijn tussen een gelukkige, gezonde, succesvolle volwassene en iemand die moeite heeft om de dag door te komen. Als een prestigieuze, internationale organisatie als de VN dat begrijpt en het belang ervan evenaart als voedsel en onderdak, is het tijd dat ouders en scholen overal het speelstokje oppakken en ermee spelen – en hun kinderen aanmoedigen om elke dag hetzelfde te doen

↓