Vanaf de komende Olympische spelen is skateboarden een olympische sport, maar er is nog helemaal geen technologie om de prestaties van de atleten te verbeteren. Skateboarden loopt hierbij achter op andere (olympische) sporten. Technologie kan bijvoorbeeld bijdragen aan het verbeteren van tricks, bepalen of de tricks goed uitgevoerd worden en helpt bij het trainen of aanleren van nieuwe tricks. 

‘Het Urban Sport Performance Centre (USPC) is opgericht met steun van de provincie Brabant om Urban Sporters te ondersteunen’ aldus Maxime Verdijk, embedded Scientist at USPC. ‘We geven nu voedingsadvies, circuit training in het park en individuele kracht training en we kijken welke technologie we kunnen toepassen in urban sporten. Dit om Urban Sport in Brabant naar een hoger niveau te brengen’.

Oplossingen die ontwikkeld waren door het USPC zijn soms klein. Bijvoorbeeld een tijdregistratie die gebruikt kan worden in freerunning competities. Soms zijn innovaties wel groter, bijvoorbeeld de ontwikkeling van een sensor systeem voor BMX rijders om objectief het gebruik van tracks te monitoren. Dit systeem wordt geoptimaliseerd zodat het gebruikt kan worden voor events.

Een andere Urban Sport waar het USPC zich mee bezig houdt is skateboarden. ‘Een poos geleden hebben we een ‘needs assesment’ gehouden onder skaters. We ontdekten dat een bepaalde groep skaters niet zit te wachten op technologie. Ze zien skaten als een leefstijl. De andere groep wil zich verbeteren en willen weten wat ze precies doen tijdens een trick. Wat doet de ene skater die een trick kan doen anders dan de skater die de trick niet kan doen?’

Het Nano4sports project is een van de projecten waar ons Cluster Sports & Technology in participeerde. Door het Nano4Sports project kwamen clusterleden USPC en Imec met elkaar in contact. Samen ontwikkelden ze het prototype van een smart skateboard; de SenSkate. Dit om te verkennen of het mogelijk is om technologie aan een skateboard toe te voegen en om te kijken hoe dit dan gedaan kan worden. ‘Zonder Imec’s hulp, hadden we dit project niet uit kunnen voeren. ‘Imec heeft de kennis en had de subsidie, beide onmisbaar’.

Een belangrijk onderdeel van de SenSkate zijn druksensoren. ‘Imec doet veel met drukplaten (sensoren) in andere sectoren, daardoor kwamen we op het idee om drukplaten op het skateboard te testen. Een soort geleider tussen de bovenste laag en het skateboard meet waar de meeste druk is. Of een skater op zijn tenen staat of op zijn hakken. Trainers weten vaak hoe voeten op het skateboard geplaatst moeten worden. Als je dit skateboard gebruikt kun je dat bewijzen’.

‘Het USPC werkte ook samen met Imec om een tool te maken waarmee videoafbeeldingen gelinkt kunnen aan de data. Bovenaan in het scherm kun je zien wat de skater doet, onderaan het scherm kun je data zien. Bijvoorbeeld hoe lang de skater in de lucht hangt en waar op het skateboard hij zijn tenen geplaatst heeft’ aldus Maxime Verdijk. Het idee is dat je stap voor stap ziet wat er gebeurt. Dan kun je exact bepalen wat de skater goed doet en waar dingen fout gaan.

Recreatieve sporten 

Het bouwen van het skateboard begon in januari 2019 en het eerste prototype was klaar in juni 2019. Tijdens dit proces had USPC regelmatig contact met skaters, zowel met gewone skaters als de beste Nederlandse vrouwelijke skaters die in Den Bosch trainen. ‘Deze gesprekken waren heel interessant. Skaters weten wel wat ze willen. We kunnen allerlei sensors op het skateboard plaatsen vanuit ons wetenschappelijk perspectief, maar als ze ze niet gebruiken dan hebben we er niets aan.’

De eerste versie was niet gebruiksvriendelijk. Daarom verkleinden Imec en USPC de sensoren en verwijderden ze de snelheids- en hoogtemeter sensoren. Daar was geen behoefte aan. Maar druk op het dek en rotatie van het skateboard worden nog steeds gemeten. Op het begin hadden we niet op het hele skateboard druksensoren, maar alleen op een paar plekken. Hierdoor was het moeilijk om te zien waar de skater zijn voeten plaatsen en was het minder nauwkeurig.

The SenSkate is nog steeds een prototype van Imec. Voor Imec was Nano4Sports een kans om (nieuwe) technologieën toe te passen in cases van derden. Voor USPC was het een uitstekende kans om te verkennen wat mogelijk is. Kunnen we dit ook aan recreatieve sporten aanbieden? Waarschijnlijk niet als we deze druksensoren blijven gebruiken. Mogelijk wel met kleinere, minder dure versies. Imec en USPC kijken samen naar de toekomstmogelijkheden voor de SenSkate zoals naar een bedrijf dat het wil gaan produceren.

Deze case illustreert hoe clusterpartners elkaar kunnen versterken en hoe kennis in ‘nieuwe’ sectoren benut kan worden.

Bekijk hieronder het filmpje of bekijk het oorspronkelijke Engelstalige artikel, in het casebook van Nano4Sports.

↓