De media staan terecht vol met oproepen en berichten met de boodschap dat sport en bewegen belangrijker zijn dan ooit te voren. Naast een vaccin worden ook sport en bewegen als een belangrijke factor gezien in het omgaan met het coronavirus  (en eventuele toekomstige virussen). Bewegen heeft een positieve invloed op het afweersysteem, waardoor het de kans verkleint dat je ziek wordt. Daarnaast zijn de gevolgen voor hen die besmet worden met het coronavirus over het algemeen erger voor mensen met de zogenoemde welvaartsziekten. Een gebrek aan voldoende beweging is een belangrijker veroorzaker van deze welvaartsziekten.

In de media verscheen onlangs bijvoorbeeld een oproep van zeven sporticonen ‘Bewegen het nieuwe normaal’. Ook lieten sportbestuurder Joop Alberda en hoogleraar neuropsychologie Eric Scherder zien waarom bewegen zo belangrijk is. Vanuit ons Cluster hebben we ook bijgedragen aan een position paper over het belang van investeren in sport en vitaliteit, juist in deze periode.

Daarnaast lijkt het ook steeds moeilijker te worden voor mensen om voldoende afstand te houden en zich aan de maatregelen te houden (artikel RIVM). Een goed afweersysteem en dus voldoende beweging, is dan nog belangrijker.

Het belang is dus wel duidelijk, maar was dat belang er niet altijd al? Is het niet al heel lang duidelijk dat we meer zouden moeten gaan bewegen? Toch bewegen we nog steeds niet voldoende. Dit benadrukt het grote belang van innovatieve benaderingen voor sport & vitaliteit. Innovatie kan helpen om sporten en bewegen makkelijker, laagdrempeliger en leuker te maken: de motivatie verhogen en de barrières verlagen.  Wil je hier meer over weten, bekijk dan het interview met onze Clustermanager Rene Wijlens in Sport Next.

Heb jij ideeën over hoe je kunt innoveren voor sport & bewegen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.

↓