Onder regie van de Stichting Sports & Technology wordt ook nu weer een IPC-programma (Innovatie Prestatie Contracten) uitgevoerd, samen met 16 MKB-bedrijven verdeeld over 8 gezamenlijke projecten. In The Spotlight laten gedreven ondernemers zien welke nieuwe ontwikkelingen op dit moment gaande zijn. Gezamenlijk voeren Kanoslalom van Maarten Holdrinet en Prodaptive van Gina van der Werf onder de IPC-vlag, zowel gezamenlijk als individueel, een 3-tal projecten uit. De projecten richten zich op uitdagingen om mensen meer aan het bewegen te krijgen. Om laagdrempeligheid te creëren vooral voor de jeugd en gehandicapten.

Een van de projecten is het gezamelijke project De SKAYAK. Dit is een stedelijke variant van het kajakken, maar tegelijkertijd ook een zittende variant van het bij de jeugd zo populaire skateboarden. Het kan overal en altijd gedaan worden, zonder dat je in het water moet hoeft om te spelen. Momenteel is er een prototype in ontwikkeling waarbij de instelbaarheid, produceerbaarheid en onderhoudsvriendelijkheid van het onderstel centraal staat. Op basis van dit onderstel zullen vervolgens verschillende ondersteuningsconcepten worden getest. Uiteindelijk wordt De Skayak  uitontwikkeld tot een eindproduct wat geschikt is voor meerdere leeftijdscategorieën, met of zonder beperking.

Daarnaast houdt Gina zich bezig met de ontwikkeling van zitsnowboarden. In het IPC-project 2012 heeft ze een zitsnowboard voor beginners ontwikkeld. Hierdoor kunnen lichamelijk beperkten zonder de benen te gebruiken toch snowboarden. Nu gaat ze door met de ontwikkeling van een gevorderden zitsnowboard model, dat geschikt is voor moeilijkere (rode, zwarte) pistes, moguls/hobbelige pistes en eventueel zelfs kleine sprongetjes en stukjes off-piste. Dit product moet aan de eisen gaan voldoen die een gevorderde gebruiker er aan stelt wat betreft veiligheid, demping en vering, ook op hogere snelheden.

Momenteel staat er een geveerd prototype klaar om getest te worden. Daarbij is er onlangs een uitgebreid afstudeeronderzoek gedaan naar een gedegen testprotocol voor zitsnowboards aan de faculteit werktuigbouwkunde aan de TU Delft, waarmee comfort waardes van het huidige maar ook toekomstige prototypes kunnen worden gemeten en vergeleken.

 

De beginnersversie van het zitsnowboard

Maarten is buiten het gezamenlijke project bezig met de ontwikkeling van de BlueBox.  De combinatie van een microcontroller met een nauwkeurige tijdbasis en een bluetooth koppeling naar een reeds bestaande smartphone app maakt tijden tijdens training en wedstrijden eenvoudig om te kunnen meten. De microcontroller kan door middel van een fotocel of drukknop een nauwkeurige tijdpuls genereren.

Mocht deze ontwikkeling inderdaad de gewenste eenvoud en nauwkeurigheid opleveren, dan is dit een absolute (prijs) doorbraak voor tijdregistratiesystemen en zouden veel meer verenigingen of sportscholen met tijdregistratieapparatuur kunnen trainen en wedstrijden organiseren. Inmiddels zijn de eerste prototypes succesvol getest bij een paar wedstrijden. Er worden nu een aantal modificaties aangebracht voor meer betrouwbaarheid en gebruiksgemak. In september en oktober volgt de volgende testronde.

↓