Experts uit Hongarije en Valencia werden eind november in het kader van het Inno4Sports ontvangen door het Cluster Sports & Technologie. Ze kamen naar Eindhoven om te leren van het ecosysteem voor sport & vitaliteit waarin innovatie erg belangrijk is.

Op de eerste dag vond de eindbijeenkomst van het IPC (InnovatiePrestatieContract) project plaats bij AAA-Lux. IPC is een subsidieprogramma. Het Cluster S&T hielp in het totaal 10 paar MKB bedrijven om de subsidie aan te vragen en coachte de MKB bedrijven tijdens het project. Het project eindigde in 2019. Sommige innovaties waren toen al op de markt gebracht, anderen moeten nog verder ontwikkeld worden. Na een netwerklunch presenteerde de MKB bedrijven hun innovaties en de problemen die ze overwonnen. Aansluitend vond de ‘Meet, Match and Multiply’ bijeenkomst plaats. Dit is een bijeenkomst die het Cluster Sports & Technology een paar keer organiseert samen met de Businessclub van Sport & Technologie. Het thema was internationalisatie, hierover werd gesproken door: John van de Laar van Orange Sports Forum (OSF), Ruben Fokkema van Brainport Development en Eric Swennen van AAA-Lux. Zij presenteerden hun organisaties, hun diensten en hun ervaringen. Daarna pichte de bedrijven YOU.FO, Kanoslalom en Tracklete over hun uitdagingen op het gebied van internationalisatie. De bijeenkomst eindigden met het deel ‘Multiply’ waarin tijdens de borrel de kennis vermenigvuldigd kon worden. Enrique Alcantara van IBV over de bijeenkomst ‘I learnt some interesting things about the ecosystem of sports innovation in Eindhoven. On the one hand the relevance of considering that the ecosystem goes beyond the regional/national environment and internationalization has to be part of it. Also, I established interesting contacts with startups’.

Op de tweede dag kwamen de partners bij elkaar op de High Tech Campus in Eindhoven. Het thema van de presentaties en werksessies was ‘aanpakken voor slimme vitale urban omgevingen’. Marc van de Zande presenteerde namens Cluster S&T het ‘Vitality Living Lab’ project, wat als doel heeft om mensen actiever te krijgen met behulp van innovatie en technologie. René Sielhorst presenteerde de aanpak van It’s My Life met de Fitcoin Health Communities. Bij deze aanpak promoot een app een gezonde leefstijl met behulp van Fitcoins (virtuele valuta) die je in kan wisselen tegen gezonde producten en diensten. Vervolgens werd het Living Lab Stratumseind gepresenteerd, waar met behulp van nieuwe technologie mensen gevolgd kunnen worden en mogelijk gevaarlijke situaties opgemerkt kunnen worden op basis van geluid en beweging. Dezelfde technologie kan gebruikt worden voor crowd management bij sportevenementen. Het Antwerpse project ‘City of Things waar ze met wearables data verzamelen van inwoners om het stresslevel te meten en hun gezondheid te verbeteren werd toegelicht. Vervolgens vertelde Tim Copely, Directeur van Insight, Technology and Performance hoe ze in Londen meer mensen actief krijgen door barrières weg te halen en data uit te wisselen. Tot slot presenteerde IBV zijn of haar Data Innovation Hub waarin informatie wordt verzameld om antwoord te vinden op de vraag ‘wat motiveert mensen om meer te bewegen’.

De derde en laatste dag vond plaats bij InnoSportLab de Tongelreep. Om te leren van het Nederlandse voorbeeld sloten zes extra Hongaarse experts van de universiteit Debrecen, faculteit Debrecen Sports Centre en de Hongaarse duikfederatie. Deze kennis willen ze gebruiken in Debrecen en ze willen de mogelijkheden van een nieuwe samenwerking verkennen. Er werd uitgelegd dat trainers en wetenschappers samen moeten werken voor succes. Ook innosportlab Sport & Beweeg! gaf een presentatie. Zij lieten zien hoe ze openbare ruimtes veranderen een beweeginfrastructuur. Ze gebruiken innovatieve digitale oplossingen om meer inwoners bij sportactiviteiten te betrekken. Ze werken hiervoor samen met de stad en de TU/e.

In beide presentaties kwam duidelijk naar voren dat samenwerking op diverse niveaus noodzakelijk is om verder te komen. Samenwerking kan ontstaan voor de training van top atleten en nieuwe uitrusting. Nieuwe methodes kunnen geintroduceerd worden in de zwemtraining in Debrecen. Ook, expert exchange programma kunnen in diverse onderzoeksprogramma’s gerealiseerd worden.

↓