Tegenwoordig bewegen kinderen steeds minder, in plaats daarvan zitten ze meer en meer achter de computerschermen. Als reactie hierop hebben Embedded Games BV en Sensor Partners BV hebben samen een interactieve wand in combinatie met een interactieve vloer ontwikkeld. Fysiek actieve reken- en taalspellen zijn effectieve manieren om schoolprestaties van kinderen te verbeteren. Daarnaast dragen de games bij aan de dagelijkse hoeveelheid beweging die kinderen nodig hebben. Om kinderen de vaardigheden van bewegen aan te leren, sluit de content van de vloer- en wandspellen aan op de bewegingsleerlijnen van school.

Sensor Partners BV is gespecialiseerd in het leveren van contactloze sensoren en het oplossen van sensorvraagstukken. Embedded Games BV levert interactieve bewegingsconcepten op maat met de nieuwste technologieën aan bewegingsapparatuur. De twee partijen bundelden de krachten en vroegen samen, onder begeleiding van het Cluster Sports & Technology de IPC subsidie aan om een samenwerkingstraject aan te gaan in het gebied van innovatie en vitaliteit. Gedurende het project werd de kennis van beide partijen samengebracht en onderzoek gedaan naar de juiste sensortechnologie, cameradetectie Digital Multiplex Signal (DMX) programmering en de LED aansturing voor de Smartfloor & Smartwall.

De twee bedrijven zijn eerst bezig geweest aan het werkend krijgen de Kinect camera en later aan de Orbec camera waarmee de dieptedetectie uiteindelijk is gelukt. Vervolgens is een vaste mobiele opstelling gemaakt voor de wandprojectie zodat deze compact middels een box te installeren is. Hierna zijn diverse nieuwe spellen ontwikkeld die passen bij de onderwijsgroep 3/4. Tot slot is het aansturen van de spellen via een webmenu gerealiseerd wat inhoudt dat het menu draadloos bediend kan worden via een tablet.

Voor de Smartfloor is er een ontwerp gemaakt voor een vloer van kunststof met camera’s in de hoeken. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer meerdere kinderen op een vloer staan, detectie met vier camera’s in de hoeken onvoldoende is. Daarnaast is het een uitdaging om een goede kunststof plaat te vinden waarbij het detectiesysteem vlekkeloos werkt. Ook is de koppeling van alle LED lampen aan adapters complex. Onderzoek naar andere interactieve tegels is dus gewenst.

Zonder de IPC-ondersteuning was dit project en de samenwerking tussen Sensor Partners BV en Embedded Games BV niet tot stand gekomen. “Uiteraard vinden we het jammer dat we niet alles hebben kunnen realiseren volgens plan. We begrijpen ook dat dat hoort bij innoveren en ondernemen. We zullen op zoek moeten gaan naar mogelijkheden om ook de smartfloor verder te ontwikkelen”, aldus Carla Scholten, Directeur Embedded Games BV.

Er is regelmatig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het Cluster Sports & Technology bood om de Smartwall naar buiten toe te profileren. De twee bedrijven zijn blij met de mogelijkheden die het Cluster S&T heeft geboden en hoopt in de toekomst aangesloten te kunnen blijven op het bedrijven netwerk van het Cluster.

Zie hier het filmpje van de Smartwall:

↓