De kosten van valongeval blessures bedragen momenteel meer dan 28 miljard euro in Europa, oplopend tot 50 miljard euro in 2050. Smart Floor wil deze kosten met 25% verlagen. De Smart Floor detecteert aan de manier van lopen of er kans is op valgevaar. Als dat het geval is kan er een interventie (fysieke oefening, rollator, heuptas) ingezet worden om vallen te voorkomen.

De Smart Floor bestaat uit een dunne sensorfolie die onder de gehele vloer van een sportschool, sportveld of revalidatiecentrum wordt geplaatst. De Smart Floor kan personen identificeren door een draagbare sensor op de schoen of enkel. De bijbehorende Smart Floor-softwareapplicatie visualiseert en verstrekt kwantitatieve bewegingsinformatie over de positie, oriëntatie, snelheid en versnelling van de voeten en het lichaam. De softwareapplicatie is ontwikkeld om te werken op een smartphone, tablet, laptop en desktop-pc. Smart Floor levert informatie om blessures te voorkomen en de prestaties voor topsport en amateursport te stimuleren. Sport was eerder de doelmarkt, maar door het grote markpotentieel in Gezondheidszorg is sport nu de 2e focusmarkt.

Smart Floor vroeg de IPC subsidie aan om een verkleinde draagbare sensor met RFID-antenne en applicatiesoftware te ontwikkelen. Dat maakt het gebruik van de Smart Floor makkelijker en comfortabeler. Voor een goede werking was het essentieel dat er draadloze verbindingen voor de communicatie tussen de draagbare sensor en de sensorfolie waren en dat de draagbare sensor tegelijk ook met het internet verbonden was. Het Cluster Sports & Technology bracht Smart Floor in contact met specialisten bij Imec en TU/e. Uit de samenwerking tussen deze partijen is er een RFID-antenne ontwikkeld die voldoet aan de eisen van de Smart Floor. De verkleinde draagbare sensor is in samenwerking met Bestronics gemaakt.

De IPC-subsidie, die aangevraagd is met behulp van het Cluster Sports & Technology, heeft de start van het hierboven beschreven ontwikkel- en samenwerkingstraject tussen de bedrijven mogelijk gemaakt. De knelpunten die Smart Floor tijdens dit project tegen kwam, konden door deze manier van samenwerken opgelost worden. “S&T kan een dankbare rol vervullen in het blijven communiceren over dit project naar de buitenwereld. Het kan haar nationale en internationale connecties binnen de sportwereld beschikbaar houden bij verder doorontwikkeling!”, aldus Frans Lefeber, CEO Smart Floor.

Wil je meer weten over Smart Floor? Klik hier! of bekijk het filmpje

↓