Januari, de maand van de goede voornemens. Nederland gaat weer massaal aan het sporten. Over een paar weken, is de motivatie van vele drastisch afgenomen en ligt de sportparticipatie een stuk lager. Nanotechnologie kan eraan bijdragen dat mensen beginnen met sporten en ook blijven sporten.
Een van de cases ging over hoe je vrouwen aan het hardlopen kan krijgen en hoe je hen gemotiveerd houdt. Hardlopen is een sport waar je laagdrempelig mee kan starten, maar kent daardoor ook een hoge uitval onder recreatieve lopers. Daaronder vallen veel vrouwen. Veel apps lijken je te motiveren om te gaan lopen, maar die focussen zich op het lopen zelf, niet op de demotivatie die vrouwen soms voor het lopen ervaren. In deze case zijn er vier kunstzinnig objecten ontworpen die vrouwen hierbij moeten helpen. Nieuwsgierig naar Faye, Grace, Raya en Iris? Zie blz. 48 en 49 van het casebook.
Hardlopen is echter ook een sport die vaak alleen en zonder trainer of voorafgaande cursus wordt uitgevoegd. Hoe kun je jezelf verbeteren? Daarvoor was er een case gericht op het geven van feedback op je hardlooptechniek. Niet op een saaie manier, maar door je muziek te leveren waardoor je automatisch je techniek van aan gaat passen.
Uitval tijdens sporten kun je ook voorkomen door persoonlijke interventies toe te passen. Ready2improve ondersteunt mensen om hun persoonlijke gezondheid te verbeteren. Daarvoor is het belangrijk dat mensen gemotiveerd zijn en gemotiveerd blijven. Daarom willen ze een systeem toevoegen dat motivatie kan meten, dat een motivatieprofiel voor iedere eind gebruiker creëert en op basis daarvan op maat gemaakte interventies toepast.
Naast persoonlijke motivatie kunnen ook data (van andere) op locatie je helpen om meer te gaan sporten. Zo kun je met parallel runners je prestatie statistieken vergelijken met die van andere hardlopers, laat Chrono Displays je zien hoeveel tijd het kost om van de ene naar de andere locatie te gaan via een bepaalde route en telt Runner Counter hoeveel mensen hardlopen langs en bepaalde plek. Benieuwd naar meer van deze innovatieve motivatietechnieken, zie bladzijde 54 van het casebook.
De bovenstaande cases zijn vooral gericht op recreatieve hardlopers, maar hoe presteer je als topsporter onder mentale druk? Meestal worden er fysieke prestaties gemeten bij topsporters, maar juist de mentale druk blijkt erg bepalend te zijn voor de prestaties van beroemde teams of sports. Daarom werd er met machine leren een metriek ontwikkeld die aan geeft hoe mentale druk de prestaties van voetbalspelers beïnvloed. Deze informatie kan gebruikt worden bij de aankoop van spelers, voor de training en bij het ontwikkelen van tactische richtlijnen.
Meer weten over nanotechnologie voor sportmotivatie en feedback? Neem contact met ons op of lees blz. 47 t/m 59 van het casebook.