Paul Mannion onderzocht aan de TU Eindhoven en de Ierse universiteit NUI Galway de aerodynamische weerstand van tandem-wielrenners en hand-bikers. De optimale houding blijkt tandem-fietsers 8,1 seconden voordeel te geven per 10 kilometer. Hand-bikers kunnen 1,6 seconden winnen per 1000 meter door de juiste wielkeuze. Dat kan het verschil maken tussen winst of verlies.

Het onderzoek onder leiding van de TU Eindhoven en National University of Ireland Galway was een samenwerking met de KU Leuven in België en softwarebedrijf ANSYS. Het experiment vond onder meer plaats in de windtunnels van de TU Eindhoven en de Universiteit van Luik, en werd geleid door civieltechnisch ingenieurs hoogleraar Bert Blocken van de TU/e en KU Leuven en onderzoeker Eoghan Clifford van NUI Galway. Clifford is viervoudig wereldkampioen en huidig kampioen para-cyling, hij initieerde de onderzoeksvraag bij Blocken. Blocken: “Para-cyclers zijn nog niet eerder uitgebreid wetenschappelijk onderzocht met windtunneltesten en computersimulaties. Omdat de renners snelheden van meer dan 54 kilometer per uur behalen, is de luchtweerstand een prestatiebepalende factor. Er valt dus veel voordeel te behalen met aerodynamisch onderzoek.”

Meer weten over dit onderzoek en de resultaten? https://innovationorigins.com/nl/8-seconden-sneller-op-de-fiets-dankzij-onderzoekers-tu-e/

 

 

↓