2M Engineering Limited en Zenseri BV, hebben samen een platform ontworpen dat hardlopers 24/7 informeert over hun gedrag, training en prestaties. Het doel is om deze prestaties zo veilig mogelijk te optimaliseren. 2M Engineering Limited is gespecialiseerd in innovatieve sensoren en meetoplossingen voor industriële, medische en draagbare toepassingen. Zenseri BV is daarnaast gespecialiseerd in monitoring in bed voor toepassingen in de gezondheidszorg. Met het IPC project werd kennis van beide partijen samengebracht. Een platform dat inzicht geeft in hoe prestaties van hardlopers verbeterd en blessures gereduceerd kunnen worden is hier het uiteindelijke resultaat van.

Buiten het feit dat hardlopen een toegankelijke sport is voor bijna iedereen, zijn er 50 miljoen hardlopers in Europa waarbij het blessurepercentage oploopt tot wel 70%!

Om dit probleem te tackelen is de 24/7 monitoring-app ontwikkeld. De app zorgt voor een effectieve manier om meerdere factoren te identificeren die de individuele belasting beïnvloeden. Dit kan nuttig zijn om te begrijpen hoe het verband tussen factoren (bijv. Training psychosociale stress, herstel en off-training activiteiten van het dagelijks leven) van invloed is op de trainingsroutine van de hardloper.

De applicatie is opgebouwd uit drie hardwarecomponenten:
Activ8: Dit product geeft informatie en uitgebreide analyses over het menselijk gedrag. Dagelijkse activiteiten worden automatisch geclassificeerd met behulp van slimme algoritmen in het product. Het ziet wanneer en hoelang je ligt, zit, staat, loopt, fietst of rent.
Bedsense: Deze contactloze bed sensor wordt gebruikt om op betrouwbare wijze aanwezigheid, bewegingen, ademhaling en hartslag te detecteren.
High – end data logger: Dit apparaat van 2M Engineering wordt gebruikt om gedetailleerde informatie tijdens het hardlopen te verzamelen en te analyseren.

“DE ONDERSTEUNING WAS UITSTEKEND EN DE FREQUENTIE VAN DE BIJEENKOMSTEN PERFECT!”

Gillian Mimnagh
CEO & Eigenaar 2M Engineering Limited

Om het product betrouwbaar te maken is er voor de validatie van het product een samenwerking met Fontys Hogescholen aangegaan. “Door met Fontys samen te werken ontdekten we dat er in plaats van met een enkele sensoroplossing, er juist met acht sensorconfiguraties gemeten moest worden om het product te valideren”. Ook het verkrijgen van een Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC)-toestemming was een tijdrovend proces. Echter kan nu in samenwerking met de TU/e, de data gebruikt worden voor analyse en eventuele verbetering van de algoritmes.

2M Engineering Limited en Zenseri BV waren onderdeel van het IPC project waarin twee ondernemers samenwerken aan een innovatie. Het Cluster Sports & Technology ondersteunde dit project doormiddel van het aanvragen van de IPC subsidie en verbond beide partijen met de TU/e en Fontys Hogescholen. De kennisinstellingen waren belangrijk voor de METC-toestemming en de validatie van het product. Zonder een concreet project vanuit Het Cluster Sports & Technology was het project blijven liggen, omdat andere projecten dan een hogere prioriteit krijgen. De ondersteuning was uitstekend en de frequentie van de bijeenkomsten was perfect!”, aldus Gillian Mimnagh (CEO en eigenaar 2M Engineering Limited)

↓