Nederland is hèt fietsland van de wereld. Wat betreft de aanleg en het onderhoud van fietspaden hebben de Nederlanders niks te klagen. Ook in de rest van de wereld wordt hieraan gewerkt. Maar hoe beleven fietsers hun route en hoe kan deze belevenis met innovaties verbeterd worden? Dat is een van belangrijke pijlers binnen het onderzoeksprogramma Smart Cycling Futures. Onderzoeker George Liu: “Ik probeer met mijn onderzoek een connectie te maken tussen de beleving van fietsen en nieuwe vormen van infrastructuur zoals fietssnelwegen.”
Zijn onderzoek is onderdeel van het zogeheten living lab in Eindhoven. Hierin werken gemeente, kennisinstellingen en bedrijven samen om innovatieve oplossingen te vinden voor fietsproblemen. “In het zuiden kijken we vooral naar innovaties om het gebruik van fietssnelwegen te stimuleren, bijvoorbeeld door de bewegwijzering duidelijker te maken. Zowel in apps als op borden langs de weg”, legt Hugo van de Steenhoven, coördinator van de living labs, uit. Het is belangrijk dat zij een fietsroute makkelijk begrijpen en niet hoeven te zoeken.”

In veel Nederlandse steden liggen al jaren veilige fietspaden. Deze moeten nu weer aangepast worden op nieuwe ontwikkelingen zoals de elektrische fiets. Mensen willen minder in file staan en gezonder leven. Twee redenen om op zoek te gaan naar nieuwe en vooral duurzamere vervoersmiddelen dan de auto. Deze moeten allemaal op het fietspad. Van bakfietsen voor kinderen tot Birò’s en elektrische steps, steeds meer verkeersdeelnemers gebruiken het fietspad. “Er zijn al veel veilige fietspaden in Nederland, maar ook hier zijn nog veel verbeterpunten. Zeker op het gebied van beleving”, stelt Liu. Het gaat dan bijvoorbeeld om gekleurd asfalt of natuur in de omgeving.
Van techniek naar design. Met behulp van innovaties kan beweging in de openbare ruimte gestimuleerd worden.

Meer weten over het onderzoek van onze partner TU/e: https://innovationorigins.com/nl/fietspaden-genoeg-maar-hoe-fiets-jij-het-liefst/

↓