Een nieuwe vorm van een nieuwe vorm. Hoewel padel nog niet zo lang voet aan de grond heeft in Nederland, is de PLAYCE Padel een uitbreiding van de steeds populairder wordende sport. De PLAYCE Padel is een speelveld dat naast het spel Padel ook uitdaagt tot verschillende beweegvormen, gebaseerd op de visie vanuit het Athletic Skills Model.

Clusterpartner Athletic Skills Company is de organisatie achter het Athletic Skills Model (ASM) – een wetenschappelijk en praktisch talentontwikkelingsmodel dat uitgaat van breed motorisch opleiden en veelzijdig bewegen – en introduceerde eerder al de PLAYCE Sport en de PLAYCE X. Dit zijn vernieuwende speelvelden waarmee gebruikers gestimuleerd worden veelzijdiger te bewegen. De PLAYCE Sport is een innovatieve uitbreiding van de sportcapaciteit bij sportverenigingen, de PLAYCE X is een veelzijdig en uitnodigend speelveld in de openbare ruimte of als buitengymlokaal. De bedoeling is dat iedereen op de velden terecht kan, ongeacht niveau of leeftijd.

Kleuren, lijnen, patronen
Uitgangspunt van het concept PLAYCE is het Athletic Skills Model. Met een grote variatie in kleuren, lijnen, patronen en (verstelbare) objecten worden gebruikers aangemoedigd op verschillende manieren te bewegen. Op de velden wordt bijvoorbeeld asymmetrie aangebracht, waardoor gebruikers een beroep doen op hun aanpassingsvermogen en creativiteit.

Meerdere gemeenten hebben al plannen om de PLAYCE X – de X staat voor de tien grondvormen van bewegen – in het najaar van 2020 of het voorjaar van 2021 te realiseren.

Brede motorische ontwikkeling
De PLAYCE Padel is de derde uitwerking van het concept PLAYCE. “Padel heeft veel raakvlakken met tennis, squash en badminton en is daarom een interessante vorm om ‘de bewegers’ breed motorisch te ontwikkelen”, zegt Martijn Postuma van de Athletic Skills Company. “Door de vele kleuren, vakken en patronen op de vloer en wand heb je op deze baan een enorme hoeveelheid extra aanleidingen om te sporten en te bewegen. Je gaat van één oefenvorm (padel) naar meerdere. Zo leveren we een bijdrage aan een brede motorische ontwikkeling.”

De PLAYCE Padel bestaat nu uit vier variaties, en is voorzien van extra sterk hekwerk, glaswanden en een in hoogte verstelbaar en weg te nemen net. Dit veld kan daarom gebruikt worden voor onder meer kleinere tennisvormen, touchtennis, handtennis, squash, pickleball, volleybal, handbal en voetbal. De PLAYCE Padel is ook geschikt voor tikspellen als ‘schone voeten’, of flag football. Daarnaast zijn er veel organisatievormen die een specifiek beroep doen op complex voetenwerk, behendigheid en sprongvormen.

Meer weten? Lees het hele artikel hier. 

 

↓