Thuis je litteken behandelen ter vervanging van siliconen pleisters en corticosteroïden injecties. Simon Thijs, eigenaar van het CHB Centrum voor Houding en Beweging in Hoorn’, is al zo’n 20 jaar bezig met het innoveren van littekenbehandeling. Hij vertelde hierover tijdens zijn pitch op een van de Meet, Match en Multiply bijeenkomsten van het Cluster Sports & Technology. 

“Littekens kunnen meer frustraties opleveren dan men in eerste instantie verwacht. Ieder litteken veroorzaakt verandering in de houding. Zo hebben veel hardlopers beperkingen zonder te weten dat dat voortkomt uit een litteken ten gevolge van een val of operatie. In alle relaties tussen littekens en houding compensaties heb ik inzicht, ik kan zien of een litteken belastend is voor iemand of niet. Zo behandel ik via de Frank Jol groep uit Amsterdam (welke ervaren is in het maken van onder andere protheses voor iedereen met een actieve levensstijl) onder andere paralympiërs bij hun amputaties en help ik de stomp beter aan te laten sluiten op de protheses die zij gebruiken”, aldus Thijs.

Simon Thijs is als Podo Orthesioloog opgeleid en heeft daarnaast opleidingen gedaan voor manueeltherapeut en acupunctuur. Simon werkte al 20 jaar lang met grote dure apparatuur dat voorzien is van een door hem gevonden elektromagnetische veld (EMf). De gebruikte frequentie is praktisch gelijkwaardig aan het elektromagnetisch veld van onze huid. Door het behandelen van littekens met EMf wordt de houding optimaal gecorrigeerd. De behandeling van littekenweefsel heeft een directe invloed op segmentale innervatie. 

Voor het overdragen van de kennis van zijn behandelmethode was een handzamer en goedkoper apparaat gewenst. Met deze wens heeft hij verschillende werelden kunnen combineren die nodig waren voor de ontwikkeling van zijn innovatie.

“Ik heb eerst een klein lampje met een kleurengenerator kunnen voorzien van een lichtspectrum gelijk aan de gebruikte EMf waarmee ik de littekens jarenlang behandelde. Na drie jaar onderzoek met deze nieuwe behandeltechniek genaamd Intense Pulse Light (IPL), waarbij ik samenwerkte met een aantal therapeuten, bleek dat het kleine, handzame lampje een enorm effect heeft op het vatenstelsel, het oedeem, de pigmentatie maar ook op het remodelleren van de huid”. De combinatietherapie van EMf en de IPL-lamp bleek uiteindelijk bijzonder geschikt om de houding te corrigeren maar ook om overmatige littekenvorming van onrijpe littekens te modelleren en de vorming van hypertrofisch littekenweefsel te voorkomen of weg te nemen, ook bij al wat oudere littekens.

“Ik heb mezelf nog nooit geprofileerd als zijnde iemand die littekens behandeld. Maar tijdens de Meet, Match and Multiply sessie van het Cluster Sports & Technology kreeg ik toch de kans om mijn innovatie onder de aandacht te brengen.  Ik heb heel veel positieve reacties gehad. Dit heeft geresulteerd in diverse gesprekken met investeerders, een ingenieurs bureau en de volgens mijn specificaties gebouwde vijf prototypes in Duitsland met kans op productie. 

Het Cluster Sports & Technology heeft een grote impact op het gebied van innovaties voor vitaliteit in Nederland maar ook daarbuiten. Voor mij was het geven van de pitch een opening om een stuk bekendheid te krijgen. Het pitchen van je innovatie is een kans om jezelf te toetsen in hoever je staat en wat er nog ontbreekt. Het commentaar van de aanwezigen was hierin erg relevant”.

Wilt u meer van zulke inspirerende innovaties horen? Kom dan naar de Meet, Match & Multiply bijeenkomst op 9 juni 2020, aanmelden of meer weten? Klik hier

Foto: Héléne Wiesenhaan Photography.
Mob: +031 (0)6 511 08 234.
↓