Op 27 november werd bij AAA-Lux in Eindhoven de afsluitende bijeenkomst van het IPC project georganiseerd. In dit project werkten per innovatie 2 MKB-bedrijven samen. Het Cluster Sports & Technology hielp hen met het aanvragen van de IPC subsidie en begeleidde de bedrijven tijdens het project. Het project is geëindigd, maar de innovaties blijven bestaand en worden nog steeds doorontwikkeld!

De middag begon met een heerlijke lunch. Deelnemers wisselden tijdens de lunch hun ervaringen van het traject uit, maar er het netwerk werd ook uitgebreid. Gasten uit Valencia en Hongarije bezochten Eindhoven in het kader van het project Inno4sports, waar het Cluster S&T penvoerder van is. Tijdens de staff exchange week van dit project krijgen projectpartners de kans om ter verdieping bij een projectpartner op bezoek te gaan. Valencia en Hongarije kozen voor Nederland. Wim opende deze internationale bijeenkomst en de deelnemers van het project presenteerden hun innovaties.

Project: Verantwoord het beste uit jezelf halen
Bedrijven: 2M Engineering Limited & Zenseri BV
Doel: Deze samenwerking moet leiden tot 24/7 monitoring om zo blessures te kunnen voorkomen en hardloopprestaties te optimaliseren. Hiervoor is belangrijk dat er niet alleen tijdens het sporten gemeten wordt, maar dat er ook gemeten wordt hoeveel mensen slapen, wat de hartstand in rust is enzovoorts.
Het was niet altijd makkelijk: Er moesten op meer plaatsen sensoren geplaatst worden dan vooraf verwacht, de AVG moest toegepast worden en het was lastig om de METC te regelen. Hierdoor is de planning wat uitgelopen, maar nu zijn ze volop aan de slag met dataverzameling. Deze wordt geanalyseerd en vervolgens gebruikt voor de productie.

Project: Smartwall en Smartfloor
Bedrijven: Embedded Games BV & Sensor Partners BV.
Doel: deze samenwerking moet leiden tot een interactieve wand en interactieve vloer. De spellen hiervan moeten bijdragen aan het aanleren van vaardigheden van bewegen van kinderen. Kinderen houden van games, interactieve games kan bewegen leuk en aantrekkelijk voor hen maken. De interactieve wall is gemaakt, de vloer is nog in ontwikkeling.
Het was niet altijd makkelijk: de camera die in eerste instantie gebruikt werd was niet geschikt. Het was te ambitieus om ook nog een interactieve vloer te ontwikkelen in dit project. Er zijn wel prototypes gemaakt en verbeterd. In de nabije toekomst willen ze verder gaan met het ontwikkelen van de smartfloor en het verder vermarkten van de smartwall.

Project: Zwemassistent van SWMMR & Hoogers Zwemvest
Bedrijven: Hoogers Product Development + SWMMR
Doel: Een zwemassistent ontwikkelen die het leertraject van kinderen versneld en waardoor een kind de zwemles mogelijk ook leuker gaat vinden.
Hoogers Zwemvest:  Een zwemvest met daaraan een haaien vin en waarmee je allerlei data kan verzamelen. Zo kun bijvoorbeeld de hartslag meten, kun je een lamp laten schijnen in de vin, de snelheid meten en meten hoe ze in het water liggen.
Het was niet altijd makkelijk: Het lastig om in een vroeg stadium samen te gaan werken met andere bedrijven en je data te delen. Nu is het tijd om een investeerder te zoeken!
Zwemassistent: de SWMMR zijn enkelbanden met magneten erin die de zwemtechniek verbeteren.
Het was niet altijd makkelijk: Ze wilden sensoren erin bouwen, maar hebben besloten om er een te ontwikkelen waar deze ingestopt kunnen worden. Er is meer onderzoek nodig om de sensoren te implementeren. Het product moest aangepast worden aan kinderen (vb. dunne enkels). Zwemleraren willen niet altijd innoveren. Een goede tip: koop als je kan, bouw als je moet. In dit geval gaat het over de sensoren, ontwikkel geen nieuwe als er goede bestaan.

Project: Uit dit IPC traject werden drie producten ontwikkeld: Skayak, BlueBox GPS en Zitsnowboard voor gevorderden.
Bedrijven: Kanoslalom Nederland & Prodaptive BV
Skayak
Doel: Het lijkt op een soort zit skateboard, maar voelt als een kano. In eerste instantie ontwikkeld voor het promoten van de kayak sport (o.a. onder jongeren) maar later werd er gekozen om vooral te richten op revalidatiecentra.
Het was niet altijd makkelijk: Het maken van een businessplan is lastig. Tot nu is er nog niet echt een businessplan, maar op een smalle schaal wordt het al geproduceerd en verkocht.
BlueBox GPS: Met dit apparaat wordt de tijd van een sportrace gemeten en doorgestuurd naar een app op de smartphone.
Doel: op een nauwkeurige manier de tijd kunnen meten en tegelijkertijd toegankelijk zijn voor kleine sportevents. .
Zitsnowboard:
Doel: Snowboard voor mensen met een lichamelijk beperking ontwikkelen.
Het was niet altijd makkelijk: Uitdagingen waren bijvoorbeeld: hoe kom je in een lift? Hoe zorg je voor goede demping?

Project: Ontwikkeling digitale leskaarten over YOU.FO voor het sport- en bewegingsonderwijs en ontwikkeling led ring voor spelers 12-14.
Bedrijven: YOU.FO en Orange plastics
Doel: YOU.FO is een nieuwe sport. Het ontwikkelen van een platform om uitleg te geven over de sport zodat het ook geïmplementeerd kan worden op scholen. En het aantrekkelijker maken van de YOU.FO o.a. door lampjes en een combinatie met een app.
Het was niet altijd makkelijk: Het bleek dat de prijs van de YOU.FO door innovatie te duur werd voor de markt. Daarom kozen ze ervoor om alleen de lichten toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het spel ook gespeeld kan worden als het donker is. Een goede les voor iedereen, als je wil innoveren, kijk dan of het nog bij de markt past! Stappen voor de toekomst zijn het maken van recyclebare materialen.

Project: Het Csignsport Skillpark 
Bedrijven: European Turf Group BV & Carpet Sign BV.
Doel: Het ontwikkelen van een 3D Hockey Park. Een afgebakend trainingsveld waarbij de oefenmat bestaat uit kunstgras waarin vormen verweven zijn met een langere vezellengte. Zodat het spel wat niet meer alleen maar vlak is, maar ook in de hoogte gaat goed getraind kan worden.
Het was niet altijd makkelijk: De implementatie was niet makkelijk, daar hebben ze van geleerd. Richt je niet alleen op de spelers, maar ook op de trainers. Kinderen willen graag games spelen en niet alleen maar trainen. Om samen te werken met een partner, moeten je waarden overeenkomen.

Project: Mixed Reality App
Bedrijven: JuulBakker.com & PLEdutraining
Doel: Ontwikkelen van een app zodat je via de wereld van virtual reality en augumented reality kan leren over het menselijk lichaam en de effecten van training en voeding op je lichaam.
Het was niet altijd makkelijk: Er is nog meer stabiliteit nodig om de app te laten gebruiken door derden.

Project: Wearable Data Warehouse 
Bedrijven: Connective Floors BV & VTEC Engineering BC.
Doel: ontwikkeling van een wearable sensor en applicatiesoftware en validatie van de draadloze verbindingen voor de communicatie tussen de wearable sensor en de vloer en tussen de wearable sensor en internet. Dit om bijvoorbeeld vormen van dementie en risico op vallen vroegtijdig te signaleren.
Het was niet altijd makkelijk: niet alle bedrijven konden deze sensoren maken. Voor de toekomst is o.a. het plan opschalen in Nederland en meer algoritmes ontwikkelen.

Een mooi overzicht van innovaties voor sport en vitaliteit. De vertegenwoordiger van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland was onder de indruk. Er was meer dan genoeg stof om over te praten tijdens de pauze. Op naar deel twee van het programma: Meet, Match and Multiply! Ben je benieuwd naar het verslag van deze bijeenkomst? Klik dan hier

Wil je meer weten over een van deze innovaties? Neem contact met ons op via communicatie@sportsandtechnology.com

↓