Een projectteam van TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) ontwikkelde een feedbacksysteem voor het trainen van de perfecte werp- of slagtechniek. Vanwege de veelbelovende resultaten werd het systeem doorontwikkeld tot het gebruiksvriendelijker ThrowPerfect. De Nederlandse honkbal- en softbalselecties maken er inmiddels gebruik van.

Hoe ontwikkel je als honkbalpitcher grote snelheid in je worp, zonder je lichaam te overbelasten? Als antwoord op die vraag werd door de TU Delft en VU een feedbacksysteem ontwikkeld om de timing van heup- en romprotaties tijdens training en wedstrijden vast te legen. De interventie, die spelers feedback geeft op hun worp, blijkt een effectief middel om de training van pitchers te verbeteren.

Als vervolg op dit project werd een nieuw project gestart om het prototype door te ontwikkelen tot een gebruiksvriendelijkere versie: ThrowPerfect. Dat is een systeem dat spelers en coaches zelf kunnen bedienen. De gegevens worden opgeslagen in een database, zodat de coach op groepsniveau en de speler op individueel niveau bewegingsinformatie van trainingen kan teruglezen.

Het systeem blijkt nuttig voor alle sporten waarbij de juiste reeks van bewegingen uitgevoerd moet worden, zoals tennis, golf of cricket. In samenwerking met tennisbond wordt nu ook in de tennissport ervaring opgedaan met het systeem.

Voor meer informatie zie: https://mediator.zonmw.nl/mediator-36/feedbacksysteem-helpt-honkballers-beter-te-werpen/

↓