Een indoor triatlon op een grootte van maar 50 m2? Dat bestond nog niet in Nederland. Start-up TrueKinetix en Swimm besloten samen een ruimte in te richten, geheel geschikt voor een indoor sprint triatlon, inclusief transitiezone.
De triatleten Tom Oosterdijk, Rob Barel en Lars Vreugdenhil werden uitgenodigd om het tegen elkaar op te nemen in deze ‘ultieme mancave’.
Bas van Rens (oprichter TrueKinetix; met uitvinding TrueBike) en Mark Smits (oprichter Swimm) ontmoetten elkaar tijdens de uitreiking van onze Dutch Sports Innovation Award die tijdens het Sport Innovatie Congres werd uitgereikt. Beide start-ups waren finalisten voor deze prijs. TrueKinetix nam de eerste prijs mee naar huis, maar omdat beide innovaties zich richten op het verbeteren van trainingsmogelijkheden hielden zij contact. Deze indoor triatlon is het eerste resultaat van een samenwerking tussen de start-ups.
Als het weer of verkeer het buiten trainen niet mogelijk maakt, zoals bijvoorbeeld tijdens de storm komende zondag, is een binnen training de uitkomst. Daarnaast kun je binnen ook heel efficiënt trainen. Nog leuker wordt het als je het binnen tegen elkaar op kunt opnemen, denk aan bijvoorbeeld een fietstour in Zwift. In deze video gaan drie triatleten nog een stapje verder met een indoor triatlon.
Over TrueKinetix en Swimm
TrueKinetix is ontwikkelaar van de TrueBike: een indoor trainingsfiets die de ‘outdoor feel’ beter nabootst door weerstand te bieden als je kracht zet en de fiets door te laten rollen als je geen kracht zet. Het grootste verschil met andere indoor trainingsfietsen is dat er geen gebruik wordt gemaakt van een vliegwiel. Deze is vervangen door een krachtige motor die met behulp van een gepatenteerd meetsysteem die de weerstand op de pedalen regelt.
De SWIMM is ontwikkeld om zwemmers die willen trainen alsof ze op open water zwemmen. Dat betekent dat er veel water nodig is om het lichaam draagkracht en weerstand te geven. Een sterke motor levert het vermogen voor de zweminstallatie die het water door een ingenieus systeem van roosters en begeleiders naar buiten perst. Hierdoor komt het water er als een gladde stroom water uit en is alle turbulentie weg die bij veel andere jet stream systemen wel aanwezig is.
Wil je in contact komen met deze Cluster parnters? Mail naar communicatie@sportsandtechnology.com