[soliloquy id="87"]

Nieuws

Genomineerden Innovatieprijs Sportaccommodaties bekend

De genomineerden van de Innovatieprijs Sportaccommodaties zijn bekend. Uit twaalf inzendingen maakte de adviescommissie een eerste selectie en koos de jury drie innovaties: ‘ProNitro’ van DLF BV, ‘iSpace Sports’ van Sportbedrijf Drachten en ‘Skills Garden’ van Kragten. De winnaar wordt bekend gemaakt op 9 maart tijdens de Dag van de Sportaccommodaties in Houten.

De Innovatieprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. De prijs is een gezamenlijk initiatief van BSNCVSG en NOC*NSF en is bedoeld om nieuwe concepten in de sportsector stimuleren. Ook willen de drie organisaties de focus versterken op innovatie bij het bedrijfsleven, opdrachtgevers én gebruikers. De winnaar ontvangt een promotie-pakket.

 

Drie nominaties

Het beoordelen van de inzendingen gebeurde aan de hand van de criteria in het reglement zoals originaliteit en creativiteit, de aanleiding voor de innovatie, praktische meerwaarde, promotie vakgebied en effectiviteit. En in hoeverre er sprake is van een concreet, gerealiseerd en duidelijk product, project of dienst.

 

ProNitro

De eerste genomineerde is DLF BV uit het Zeeuwse Kapelle met het product ‘ProNitro: een zaadcoating met stikstof’. De ontwikkeling van kunstmest-zaadcoatings is een specialiteit van het bedrijf. ProNitro zorgt voor een betere betredingstolerantie op sportvelden. Oftewel langer gras op het veld en een stabiele, vlakke en veilige grasmat. Dit past perfect in het duurzaam beheren van sportvelden. Meer gras betekent minder onderhoud en minder onkruiden. In de ProNitro-zaadcoating krijgt elk zaadje een eigen ‘ontbijtpakketje’ van stikstof mee. Het direct toevoegen van stikstof op het zaad is vier keer efficiënter dan normaal bemesten. De stof voedt het zaad, niet het onkruid. Bovendien hoeven de wortels van kiemplanten niet op zoek te gaan naar stikstof in de grond.

 

iSpace Sports

De tweede genomineerde is Sportbedrijf Drachten met de innovatie ‘iSpace Sports: een bewegingsruimte die aansluit bij het bewegen van nu in de toekomst’. ISpace biedt voor iedereen plezier en uitdaging. De huidige generatie is met gaming, Snapchat en Instagram eraan gewend dat alles gevisualiseerd is. Daarom transformeert het Sportbedrijf de ouderwetse donkere gymzaal naar een spectaculaire en moderne iSpace Sports. Een interactieve, intelligente en innovatieve bewegingsruimte. De Pulastic sportvloer creëert sfeer en beleving met oplichtende led-lijnen. Het projecteren van nieuwe vormen van sport en spel en het gebruik van digitale software en toestellen leidt tot nieuwe vormen van bewegen. Door de hulpmiddelen ontstaat een droomwereld. De gebruiker wordt uitgedaagd om te bewegen zijn grenzen te verleggen. De diversiteit in de vormgeving zorgt ervoor dat bewegen nooit saai wordt.

 

Skills Garden

De derde en laatste kanshebber op de eerste innovatieprijs is het adviesbureau voor de openbare ruimte Kragten (gevestigd in ’s-Hertogenbosch en het Limburgse Herten) met de innovatie ‘Skills Garden’. Hierbij gaat het om een voorziening die de tien verschillende grondvormen van bewegen aanspreekt zoals balanceren, stoeien en vechten, gaan en lopen, klimmen en klauteren, zwaaien en bewegen op muziek. Skills Garden is op basis van wetenschappelijk onderzoek en gezamenlijke kennis en ervaring ontwikkeld door Kragten en René Wormhoudt, de grondlegger van het Athletic Skills Model/Track. Hij is ook wel bekend als conditie- en hersteltrainer van het Nederlands voetbalelftal. De voorziening is er voor verenigingen, sporters en niet-sporters. En biedt een aanvulling voor de sportaccommodatie om integratie tussen verschillende doelgroepen te faciliteren en sporters beter te laten bewegen.

 

De jury maakt op 9 maart tijdens de Dag van de Sportaccommodaties in Houten bekend wie de Innovatieprijs daadwerkelijk in ontvangst mag nemen.

 

Bron: website BSNC.

↓