De eerste zes maanden van het werk voor het I3-INSHAPE-project liggen achter ons. Medegefinancierd door het I3-programma van de EU, heeft het tot doel de Europese digitale economie te versterken door het ClusSport Partnerschap, erkend door de EU, om te vormen tot een Europees competentiecentrum voor MKB-sport- en vitaliteitsinitiatieven, het versnellen van interregionale innovatie-investeringen en het creëren van het I3-INSHAPE Netwerk van Innovatie- en Investeringshubs. 

Elke geïnteresseerde MKB-onderneming kan profiteren van dit project, en partners hebben sinds de start van het project in september 2023 aanzienlijke vooruitgang geboekt om de lokale en internationale toegankelijkheid ervan mogelijk te maken.

Wij van Cluster Sports & Technology zijn verheugd om de hoofdpartner van dit project te zijn, dat tot doel heeft de hoeksteen te worden van innovatieondersteuning voor MKB’s op het gebied van sport en vitaliteit in Europa. Wij geloven in open datagestuurde innovatie en I3-INSHAPE geeft ons de kans om samen te werken met andere innovatiehubs met hun unieke regionale excellentie in het streven naar een gemeenschappelijke missie – het helpen van bedrijven bij het op de markt brengen van innovatieve producten en oplossingen en bijdragen aan een gezonder en actiever Europa.

Waarom is I3-INSHAPE zo belangrijk?

De eerste bijeenkomst van het project werd georganiseerd in september 2023 in Eindhoven, wat het begin markeerde van een driejarige reis. I3-INSHAPE heeft tot doel de markttoetreding van MKB’s te versnellen en het Innovatie- en Investeringshub voor bedrijven, instellingen en overheidsinstanties op te richten om een gezondere levensstijl en economische groei in de deelnemende regio’s te bevorderen, wat economische groei stimuleert. 

Dit doel benadrukt het belang van zo’n project, dat een zelfvoorzienende internationale hub is om de marktpositie van MKB’s uit te breiden en de commercialisering te vergemakkelijken, investeringen aan te trekken, diensten en producten te digitaliseren, toegang te krijgen tot financiering en economische ontwikkeling te stimuleren voor de sportsector in de deelnemende regio’s.

In 2023 zijn partners en MKB’s begonnen met het in kaart brengen van de excellentie en expertise van de regio’s, hebben ze IBS-managers aangesteld om de bedrijven te ondersteunen, en hebben ze de belangrijkste behoeften van de MKB’s op het gebied van sportinnovatie geïdentificeerd.

Bijeenkomst in december 2023 in Barcelona: ondersteuning van opschaling en groei van MKB’s

Een cruciaal moment in de vroege levensfase van het project vond plaats tijdens de bijeenkomst in Barcelona, in december 2023 – georganiseerd door Indescat en Acciò. De conferentie, gehouden binnen het bredere kader van het I3-INSHAPE-project, had tot doel de investeringen in MKB’s te versnellen en waardevolle inzichten te bieden in internationale schaalbaarheid en juridische overwegingen, om de groei en duurzaamheid van bedrijven binnen de sportsector te ondersteunen.

Bouwen van bruggen door het delen van gegevens tijdens de bijeenkomst in Valencia in februari 2024

Ondersteuning door middel van gegevens, afgestemd op de specifieke behoeften van MKB’s, is een van de pijlers van het driejarige (2023-2026) I3-INSHAPE-project. Deze ambitieuze operatie is een van de belangrijkste activiteiten van het project, dat specifiek tot doel heeft het I3-INSHAPE Data Portal en Services op te bouwen, als toekomstige dienst voor MKB’s. De laatste bijeenkomst van het project in Valencia, gehost door de Universidad Europea en 4iVLCESPORT, met de medewerking van Metric Salad en Blautic, markeerde het begin van een belangrijke stap voorwaarts voor het project. Deze specifieke op data gerichte activiteit richt zich op het versterken van de digitale infrastructuur en het vergemakkelijken van gegevensuitwisseling tussen regio’s, waardoor MKB’s in de sport- en vitaliteitssectoren worden versterkt op hun innovatiepad.

Het doel is om het I3-INSHAPE Data Portal en Services op te bouwen. Dit platform zal dienen als een centrale hub, waarbij samenwerking en gegevensgebruik tussen toonaangevende MKB’s (die al aan boord zijn bij het project), co-ontwikkelingsbedrijven, en een tweede stroom van extra MKB’s uit de deelnemende EU-regio’s worden bevorderd. Dit zal uiteindelijk bijdragen aan de groei en concurrentiepositie van MKB’s binnen de EU, de commercialisering van diensten vergemakkelijken en investeringen aantrekken.

In Valencia hebben projectpartners waardevolle inzichten opgedaan die cruciaal zijn voor het ondersteunen van de specifieke behoeften van elk MKB en hen te helpen op weg naar internationaal succes.

Vooruitkijkend naar de Internationale Seminar Dag over het commercialiseren van sportinnovaties in Lahti, Finland

Op 9 april zal het I3-INSHAPE-projectpartner Ladec experts, financiers en uitvinders ontvangen die zullen samenkomen om diep in te gaan op de huidige en potentiële toepassingen van sporttechnologie, wereldwijde initiatieven te onderzoeken die de uitbreiding van de sporttechnologie-industrie in Europa bevorderen, en te luisteren naar deskundige presentaties die licht werpen op de nieuwste ontwikkelingen. MKB’s zullen matchmaking-sessies krijgen met potentiële investeerders en andere MKB’s om hun kansen op groei en uitbreiding op de EU-markt verder te vergroten. 

Het I3-INSHAPE-project is een toewijding om positieve verandering te stimuleren in het domein van Sport & Vitaliteit. Blijf op de hoogte: volg I3-INSHAPE op LinkedIn en Twitter en vraag informatie aan de leiders van Cluster Sport & Technologie om deel te nemen aan dit project!

↓