[soliloquy id="87"]

Nieuws

‘Ideale stad’ beschikt over innovatiekracht Eindhoven

(Foto: Cultural and Creative Cities Monitor)

 De Europese Commissie heeft de ‘ideale Europese stad’ samengesteld. Die bestaat uit een combinatie van acht steden die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Eindhoven en Utrecht leveren een bijdrage.

Cultural and Creative Cities Monitor

Eindhoven en Utrecht scoren hoog in de Cultural and Creative Cities Monitor, die dit jaar voor het eerst werd opgesteld.

De Europese Commissie bekeek 168 steden uit 30 Europese landen en maakte een selectie van de leukste steden op cultuur en creatief vlak. Ook Amsterdam, Rotterdam, Leeuwarden, Maastricht, Groningen, Leiden, Den Bosch en Den Haag werden onder de loep genomen.

De monitor verschijnt vanaf nu om de twee jaar. Klik op de link om het volledige rapport te downloaden.

Eindhoven & Utrecht

In een EU-rapport wordt Eindhoven geprezen vanwege zijn drang tot innovatie en Utrecht om de nationale en internationale verbindingen.

Ook Parijs (Frankrijk), Cork (Ierland), Leuven (België), Glasgow (Schotland), Umeå (Zweden) en Kopenhagen (Denemarken) hebben pluspunten die bijdragen aan de ideale stad.

Volgens de Commissie is Eindhoven de leukste stad in de categorie kleine en middelgrote steden – steden met 50.000 tot 250.000 inwoners. In die categorie staat Den Bosch op de derde plaats.

Eindhoven scoort goed op het culturele vlak, met name voor het aantal bioscoopstoelen en theaters krijgt de lichtstad punten.

Ook de creatieve economie wordt geprezen. In Eindhoven werken veel mensen in de creatieve sector, ICT-ontwikkeling en designwereld. Vandaag bleek ook uit cijfers van het CBS dat de economie in de Brabantse stad goed draait. De groei is er groter dan in steden in de Randstad.

 

In het EU-rapport wordt Utrecht een diverse, gastvrije en creatieve stad genoemd. Ook de economie van deze stad draait deels op de creatieve sector. Utrecht loopt voorop in het ontwikkelen van games, zegt de Commissie.

Kleine steden scoren hoog

“Grootte is niet alles”, luidt de conclusie van het rapport. Meer inwoners betekent niet altijd dat een stad het goed doet op cultureel en creatief vlak. Ook bij hoofdsteden is dat lang niet altijd het geval.

Volgens de Europese Commissie blijken ook kleine en middelgrote steden goed in staat hoogopgeleide en creatieve personen aan te trekken. Eindhoven is daarvan een goed voorbeeld, zo blijkt uit de monitor.

Bron: website NOS.

↓