Afgelopen jaar won Bas van Rens met de TrueBike de Dutch Sports Innovation Award 2019. Eerder won de indoorfiets die de fietsbeweging van het buitenfietsen nabootst al een Bike MOTION Award in de categorie ‘trainers’. Van Rens weet vanuit zijn ervaring bij onder andere bedrijven als MyLaps dat die prijzen in de fase waar zijn scale-up nu zit belangrijk zijn. “Je moet zorgen dat je startbaan lang genoeg is voordat je een product lanceert.”

Het idee voor de TrueBike ontstond uit frustratie bij Bas van Rens. Als fanatiek triatleet wilde hij in de winter doortrainen op de fiets, maar hij vond dat altijd erg onnatuurlijk aanvoelen. Hij realiseerde zich dat de belasting binnen anders is dan buiten. “Als je op een indoorfiets wegtrapt dan zit je in twee trappen op snelheid en als je wegfietst met je racefiets ben je wel even bezig. Dat uitte zich bij mij in dat ik op allerlei plekken pijn kreeg waar ik op de weg geen last van had.” Hij kwam erachter dat de weerstand op een indoorfiets niet overeenkomt met een buitenfiets. “Op een indoorfiets is het zo dat je in de trapfase te weinig weerstand krijgt, waardoor je je energie niet kwijt kunt en op het dode punt van de cyclus krijg je juist teveel weerstand waardoor je spieren niet goed herstellen.”

 Dat moest anders kunnen, dacht de inventieve triatleet. Vanuit zijn achtergrond bij bedrijven als MyLaps, waar hij algemeen directeur was, wist Van Rens dat hij voor zijn gewenste oplossing het moest zoeken in de rekenkracht van robots en elektronica. “Ik dacht: waarom proberen we niet de natuurlijke beweging na te bootsen met een robot die de krachten aanbiedt alsof je echt buiten fietst.” Om dat natuurlijke gevoel te creëren maakt de TrueBike geen gebruik van een vliegwiel maar een krachtige motor die de weerstand op de pedalen nauwkeurig regelt. Om mensen te laten ervaren hoe natuurlijk het fietsen op de TrueBike voelt, heeft TrueKinetix nu een Experience Store in Heemstede.
Wil je weten hoe het coronavirus invloed heeft op TrueBike? Hoe de innovatie awards TrueBike helpen? Waarom Bas van Rens Innoveren zo leuk vindt? En wat voor ludieke actie TrueBike en Swimm samen bedachten? Lees dan het hele verhaal op https://www.sportenstrategie.nl/sportinnovatie/awards-helpen-enorm-bij-de-geloofwaardigheid-van-een-innovatie/

 

 

 

↓