[soliloquy id="87"]

Nieuws

Team AMP, met in hun handen de welverdiende overwinningscheque.

Innovatieve producten ontwikkeld tijdens Euro Hockey League

In Eindhoven stond het paasweekend in het teken van de Euro Hockey League. Er werd echter niet alleen gehockeyd. Gekoppeld aan het event was namelijk een hackathon. Studenten werkten het hele weekend aan innovatieve concepten op het gebied van sport en vitaliteit, met als inzet een reis naar Japan.

 

EHL Hackathon Sports & Vitality

Het principe van een hackathon is simpel: deelnemers werken in multidisciplinaire teams onder tijdsdruk aan innovatieve concepten.
De praktijk: studenten van uiteenlopende achtergronden en studierichtingen, post-its en laptops overal, fastfood en slapeloze nachten.
Maar de studenten deden het niet voor niets. Naast uitdaging en voldoening was de inzet een 8-daagse studiereis naar Japan voor het winnende team.

De opening van de EHL Hackathon Sports & Vitality was op vrijdagavond. De deelnemers werden verwelkomd en kregen al gelijk de nodige inspiratie en richtlijnen mee. Ze mochten zelf een onderwerp kiezen en hun eigen team formeren. Gedurende het weekend kwamen diverse experts op het gebied van sport en vitaliteit langs om de teams te coachen en begeleiden op hun weg naar een goed concept. Ook nietsvermoedende bezoekers van het hockeytoernooi werden aangeklampt. Zij werden de hackathon-tent in gelokt om vragen te beantwoorden over risico’s en blessures op het gebied van sport en werk. Allemaal om het concept te valideren en te komen tot een product wat aansluit bij de behoeften van de beoogde doelgroep.

 

Deelnemende teams tijdens de brainstormfase.

 

 

Finales

Na een weekend hard werken was tweede paasdag de dag van de finales; zowel op het hockeyveld als in de hackathon-tent.
De deelnemende teams presenteerden hun concepten aan het publiek en de vakjury. De 7-koppige jury bestond uit prominenten vanuit sport, vitaliteit, bedrijven, kennis en overheid. Zo bestond de jury uit een vertegenwoordiging vanuit Sports & TechnologyInnoSportLab Sport & Beweeg!Euro Hockey LeagueHC Oranje-RoodArboNed/HumanCapitalCareTU Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.

Opvallend was dat alle deelnemende teams hadden gekozen voor een concept wat gericht was op de vitaliteit van de medewerker. Elk van de concepten had als doel de gezondheid van de medewerker te stimuleren en/of stress tegen te gaan.
Hoewel het gekozen thema overeen kwam, liepen de eindproducten van de teams sterk uiteen.
De teams Ambi en Freshlook ontwikkelden een systeem dat de werknemer waarschuwt bij risicofacturen als inactiviteit of slechte luchtkwaliteit. Bij Ambi wordt de werknemer via een soort ‘Tamagotchi’ aangespoord om een luchtje te scheppen, Freshlook gebruikt hiervoor een ‘rode kaart’, trillende stressbal en platform.
Team Ripple koos voor een totaal andere aanpak. Zij hadden een systeem ontwikkeld wat via rimpelingen in een virtueel wateroppervlak, veranderingen op de werkplek visualiseert. Hoe meer beweging, hoe meer (goede of slechte) veranderingen. De beweging van het water moet een discussie uitlokken over de veranderingen op de werkplek.

Het winnende team was AMP. Dit team ontwikkelde een workshop voor de reductie van stress en het voorkomen van burn-outs. Het team had onderzocht dat één op de zeven werknemers last krijgt van een burn-out. Met een gemiddelde duur van 250 werkdagen à 300 euro, kost een burn-out de werkgever zo’n 75.000 euro. Om nog maar niet te spreken over bijkomende problemen voor zowel werkgever als werknemer. De oplossing zit volgens AMP in de door hen ontwikkelde aanpak. Werknemers proberen tijdens een workshop een denkbeeldige werknemer – verbeeld door een pop – de ergst mogelijke burn-out te bezorgen. Zij vuren uiteenlopende stressfactoren op hem af, tot dit hem teveel wordt en de pop letterlijk leeg loopt. Elke risicofactor wordt ontleed, om deze vervolgens in de echte werksituatie te kunnen bestrijden. Het team presenteerde bovendien plannen voor verdere validatie en (technologische) doorontwikkeling van het product. Het leverde hen de overwinning én een felbegeerde studietrip naar Japan op.

 

De presentatie van team AMP aan publiek en jury, die hen uiteindelijk de overwinning opleverde.

 

Na afloop was het tijd voor een welverdiende borrel en bezoek aan de finale wedstrijden van de Euro Hockey League. Naast de hackathon leverde ook de slotwedstrijd van de Euro Hockey League in Eindhoven een mooie winnaar op. De laatste overgebleven Nederlandse club HC Oranje-Rood versloeg voor eigen publiek Atlètic Terrassa HC met 2-0 en bereikte hiermee de halve finale van de Euro Hockey League.

↓