Op dinsdag 13 april vond het vijfde seminar van het 17de Sport Innovatie Congres plaats. Een online reeks van seminars welke live te volgen zijn of naderhand terug te kijken zijn. In dit vijfde seminar stond het thema ‘sportinnovatie en internationalisering’ centraal. Meer dan 950 professionals hadden zich aangemeld om deze inspirerende sessie live te volgen of achteraf terug te kijken.

Micha van Lin, managing director bij Task Force Health Care, opende het vijfde seminar met een presentatie over de internationale reis van ondernemers. Deze is voor iedereen anders, maar bevat een aantal kernelementen waarbij Task Force Health Care kan helpen. Dit doet Task Force Health Care voor de hele Life Sciences & Health sector in Nederland. Op nationaal, provinciaal en lokaal niveau. Sport, bewegen en vitaliteit zijn hierbij de kernbegrippen, maar ook samenwerking speelt hierin een cruciale rol. Samen heb je immers meer impact en bereik!

 

Succesvol geïnternationaliseerde innovaties

Hoe breng je een innovatief sportproduct naar de internationale markt? Bij Yalp zijn ze gaan samenwerken met het Finse bedrijf Lappset. Samen breiden Yalp en Lappset hun internationale markt voor innovatieve sport- en speeltoestellen uit. Conceptmanager Interactives, Harrie Kerkhof bood ons inzicht in hun reis naar de internationale markt en hoe zij de concurrentie voor blijven in 38 landen. Dit doen ze door dingen anders te durven doen. Geen teams trainen in het buitenland, maar klantgroepen juist naar Nederland laten komen voor een kennismaking. Onder het motto ‘samen spelen’ behalen zij grote successen. Vallen en opstaan, maar met name genieten van het proces!

Jasper Swelheim van Content Stadium nam ons vervolgens mee in hoe Content Stadium de afgelopen tijd nationaal én internationaal gegroeid is. Content Stadium biedt communicatieteams van sportteams een makkelijke manier om een eigen huisstijl te creëren. Hun internationale reis begon in 2017. Na Nederland en België, openden zij kantoren in de grote sportlanden Frankrijk en Duitsland. Inmiddels hebben zij meer dan 200 klanten verspreid over verschillende continenten. Samenwerking met betrouwbare locals die de moedertaal van het betreffende land spreken is volgens Jasper cruciaal. Reserveer voldoende tijd en budget om deze samenwerkingen tot stand te brengen en internationaal te groeien.

Ook binnen SciSports reikt de ambitie verder dan de Nederlandse landsgrenzen. Jesper Gudde sprak als Manager Football wereldwijd met meer dan duizend clubs over het datagebruik op het gebied van scouting, performance en carrièrebegeleiding. Met zijn presentatie ging hij dieper in op hoe SciSports probeert te groeien in de internationale voetbalindustrie. Inmiddels hebben zij verschillende nationale en internationale kantoren en werken zij samen met 150 professionele organisaties. SciSports zocht en zoekt hierbij naar de juiste match tussen hen en de klant en investeert dan ook vooral in deze partijen. Zorg dat je product goed staat, je sales-mensen zoekt die letterlijk en figuurlijk ‘de juiste taal’ spreken en dat je zelf grip houdt op je eigen product.

 

De weg naar internationaal ondernemen

Als aandeelhouder is Bestronics betrokken bij innovatieve start- en scale-ups op het gebied van sport. Eigenaar en ondernemer Anton van Limpt, nam ons mee in hoe Bestronics bijdraagt aan de internationalisering van deze start- en scale-ups en het belang hiervan. Dit doen zij door deze bedrijven te koppelen aan internationale organisaties uit hun netwerk en op die manier kruisbestuiving te realiseren en met elkaar stappen te zetten.

Rick Sleegers, projectmanager bij Orange Sports Forum (OSF), vertelde over hoe zij bedrijven, organisaties en instituten die verbonden zijn aan sport internationaal promoten en een platform creëren voor deze partijen om internationale verbindingen te leggen en kansen te identificeren. Hij haakte met zijn verhaal dan ook feilloos aan bij de presentatie van Anton. Opnieuw stonden de woorden ‘samenwerken’ en ‘verbinden’ centraal. OSF, een van onze clusterpartners en medeorganisatoren van dit 5e seminar, werkt hiervoor zelf samen met verschillende overheden om de weg voor bedrijven naar het internationale podium op een structurele manier vrij te maken. Zij ondersteunen en adviseren bedrijven om Nederland wereldwijd als sportland te promoten. “Orange sells!”

De laatste spreker van de dag was Ruth Emmerink, Consul-generaal voor het Nederlands Koninkrijk in Miami. Zij staat met haar team Nederlandse bedrijven bij die zaken willen doen, kennis willen uitwisselen of samenwerking zoeken in kansrijke sectoren met partners in het zuiden en zuidoosten van de VS. Dit doet zij o.a. door het brede Nederlandse sportverhaal te vertellen en door Nederlandse ondernemers op verschillende podia te verbinden aan het Amerikaanse netwerk. Nederland staat in de VS bekend om de sportieve prestaties, maar minder om de kennis, innovaties en diensten. Gezien het belang van sport in bijvoorbeeld Florida, valt er hier nog veel winst te behalen voor ‘het sportmerk’ Nederland!

Dit was het laatste seminar van de 17e editie van het Sport Innovatie Congres. We willen iedereen bedanken die virtueel aanwezig was bij de seminars, evenals alle sprekers! Iets gemist? Meld u alsnog aan via https://sport-innovatiecongres.nl/ en kijk alles terug!

In mei wordt er een reeks Engelstalige seminars georganiseerd binnen het SmartSports4GoodLife project over duurzaamheid in de sportsector. Uiteraard bent u meer dan welkom! Houd onze website en socials in de gaten voor meer informatie.

Publicatiedatum: 19-4-2021

↓