Het Ir. Otten Fieldlab, onderdeel van Libra Revalidatie & Audiologie en onderdeel van het Cluster Sports & Technology, ontwikkelde een nieuw innovatief oefengereedschap voor mensen met een beperking; de Fitbox2Go.
Met Fitbox2Go kunnen mensen met een beperking buiten de muren van een revalidatiecentrum, bijvoorbeeld bij de fysiotherapeut of zorginstelling, trainen op kracht en conditie. De bijbehorende app begeleidt gebruikers door een speciaal ontwikkeld trainingsprogramma. Henri Swinkels, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant lanceerde de Fitbox2Go.
De tool is uitermate geschikt voor mensen die gemotiveerd zijn om te bewegen, maar niet naar de sportschool kunnen of durven. Mensen die beperkingen ondervinden bij het staan en lopen, zoals ouderen of mensen met neurologische klachten (bijvoorbeeld MS), kunnen met dit apparaat gecontroleerd krachtoefeningen uitvoeren. Hiermee worden kracht, vermogen en capaciteit vergroot waardoor activiteiten in het dagelijks leven minder moeite kosten.
Met de Fitbox2Go willen Provincie Noord-Brabant en Libra Revalidatie & Audiologie fitheid en het bewegen van mensen met een beperking stimuleren. De Fitbox2Go is mede tot stand gekomen door financiële ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Sportinnovator, Agis Innovatiefonds, Dr. C.J. Vaillant Fonds, Russel-ter Brugge Fonds, Pasman Stichting en Stichting Kloek.

Uniek sporten (sporten voor mensen met een beperking) is een speerpunt in de provinciale sportagenda. Tot en met 2019 wil de provincie 50.000 extra mensen met een beperking stimuleren om te gaan bewegen. Uniek Sporten Brabant biedt gratis ondersteuning voor mensen met een beperking of chronische ziekte die meer willen bewegen of sporten en het lastig vinden een passende sport te vinden.

Uniek sporten is net als Sports & Technology een van de pijlers van BrabantSport. Deze mooie samenwerking maakt Uniek Sporten mogelijk door technologie.

Gedeputeerde Henri Swinkels (Leefbaarheid en Cultuur): “Sporten is belangrijk. Het is goed voor je gezondheid, voor je sociale contacten, en het is gewoon heel erg leuk. Dat geldt voor iedereen, en dus ook voor mensen met een beperking. Maar voor hen is het soms niet zo gemakkelijk om te sporten. Het is vaak wat moeilijker praktisch te regelen, omdat er bijvoorbeeld geen sportclubs of materialen zijn, en thuis sporten of bewegen is vaak helemaal moeilijk. Van mensen uit het revalidatiecentrum, experts dus op dit gebied, hoorden we dat er echt behoefte is aan ondersteuning na revalidatie. Dat gaan we doen met deze FitBox2Go, want als je wilt of moet sporten, moet dat gewoon kunnen. Geweldig dat we als provincie daar nu in Brabant een bijdrage aan kunnen leveren.

↓