Voor de derde keer organiseerden we als het cluster Sports & Technology het Meet, Match and Multiply (MMM) event. Dit bestaat uit de vaste onderdelen:

  • Meet: Inspirerende spreker over een bepaald thema, dit keer drie sprekers over internationalisatie vanuit de bedrijven Orange Sport Forum, Brainport Development en AAA-Lux
  • Match: Pitches van bedrijven dit maal YOU.FO, Kanoslalom en Tracklete
  • Multiply: Kennis werd vermenigvuldigd tijdens de borrel.

Dit keer organiseerden we de bijeenkomst bij het bedrijf AAA-Lux in Eindhoven. Een bedrijf met veel ervaring op het gebied van internationalisatie. Voorafgaan aan deze bijeenkomst vond de eindbijeenkomst van het IPC project plaats. Voor meer informatie klik hier. Veel van deze MKB-ers waren ook aanwezig bij de MMM-sessie. Daarnaast waren er gasten uit Valencia en Hongarije in verband met het Inno4sports event. Dus de internationale contacten werden meteen gelegd.

Meet:

John van de Laar vertelde vanuit Orange Sports Forum wat ze allemaal doen en hoe de partijen in de zaal hier van kunnen profiteren. Hun belangrijkste taken zijn: het uitdragen van het exceptionele karakter van het Nederlandse sportklimaat, het ondersteunen, representeren en adviseren van sportbedrijven en -instellingen met internationale (export-)ambities en het ontwikkelen van een sportbedrijvennetwerk dat voor binnen- en buitenlands gebruik relevant is. Hiervoor organiseren ze bijvoorbeeld netwerk bijeenkomsten en handelsmissies en werken ze mee aan tentoonstellingen en beurzen. Ook verzamelen en verbinden ze Nederlandse producten, diensten en kennis over sport en onderhouden ze contacten met Nederlandse ambassades. Daarnaast bieden ze coaching aan starters aan. Wat zijn interessante landen om heen te gaan? En hoe kun je je travelvoucher slim gebruiken?

Ruben Fokkema vertelde namens Brainport Development hoe ze vanuit Brainport handel stimuleren in de Brainport regio. Zo ontwikkelen ze een strategie voor en met de regio en doen ze aan branding en lobbying. Ook ontwikkelen ze projecten en programma’s en geven ze individueel bedrijfsadvies. Daarnaast helpen ze buitenlandse bedrijven om in de Brainport regio een kantoor en business op te zetten als dit de Brainport regio kan versterken. In deze regio zijn we goed in samenwerking, open innovatie en internationalisatie als je dat vergelijkt met andere landen. Brainport Development organiseert en promoot handelsmissies en zoeken uit met welke clusters in de wereld ze samen moeten gaan werken. Internationalisatie kan ervoor zorgen dat je je risico’s verkleint en het geeft je nieuwe mogelijkheden. Maar er wordt ook een belangrijke tip gegeven: doe goed onderzoek naar de markt, kwalificaties en validaties. Start met makkelijk bereikbare landen en vergeet de lokale markt niet.

Eric Swennen vertelde namens AAA-LUX hoe en waarom zij gestart zijn met internationalisatie. AAA-LUX is een bedrijf wat LED verlichting voor grote terreinen inricht. Ze begonnen met sportvelden en stadions maar zijn uitgebreid naar de industrie. Voor hen heeft een grote productie aanzienlijk veel voordelen, vandaar dat internationalisatie aantrekkelijk was. Voor hen is de merknaam erg belangrijk om te kunnen concurreren. Daarom kozen ze ervoor om via resellers hun product internationaal in de markt te brengen en niet als nieuw product van een bestaand bedrijf in het buitenland. Als je voor de laatste vorm kiest, verkoop het bedrijf in het buitenland je product onder zijn of haar eigen merknaam. Als je via agents je product in de markt bent krijgen ze een bepaald aandeel als ze je product verkopen. Ze hebben meerdere producten om te verkopen, dus als ze een ander succesvol product hebben loop je het risico dat ze niet gefocust zijn op de verkoop van jou product. Bij resellers is de voorinverstering laag en is er toch een uitgebreide en gefocuste inzet, de merknaam blijft bestaan en er is service op locatie. AAA-Lux heeft inmiddels veel klanten in Australië, maar ook in andere landen schijnt hun LED verlichting boven de sportvelden.

Match

  • YOU.FO: vertelde over hoe zij met hun nieuwe sport (soort overgooien met een frisbee) de Canadese markt probeerden te veroveren en hun innovatie steeds weer proberen te verbeteren.
  •  Kanoslalom: vertelde over en demonstreerde de Bluebox, een innovatie om op een relatief goedkope, maar nauwkeurige manier tijdsregistratie te regelen bij een sportevent. Bij de internationalisatie is o.a. de taal in de app een van de aanpassingen die gedaan moeten worden. Kanoslalom probeert een grotere markt te veroveren.
  • Tracklete: vertelde over hun tool om trainingsmanagement makkelijker te maken. Dit door allerlei gegevens te verzamelen (vb. nachtrust, gemoedstoestand) van de individuele teamsporters. Deze tool was oorspronkelijk ontwikkeld voor de roeisport, maar ze zoeken nu naar uitbereiding naar andere sporten.

Multiply

Tijdens de borrel werden nieuwe connecties gemaakt en kennis uitgewisseld. Wie weet wat dit nog op levert in de toekomst..

Begin volgend jaar zal er weer een Meet, Match and Multiply bijeenkomst plaatsvinden.

↓