Wielrennen is bij uitstek een sport waarin uithoudingsvermogen het verschil maakt en rugproblemen vaak optreden door langdurig zitten in dezelfde houding. In het project Nano4Sport waren er twee cases die zich op wielrensport focusten.

Het doel van de case van Bike2Know was om blessures door overbelasting te verminderen. Dit door een device te ontwikkelen wat de houding en bewegingen van de wervelkolom en bekken meet en controleert. Voor deze innovatie is geen extra meetinstrument nodig, de sensoren zijn ingebouwd in een wielrenshirt. Het is nu een proefconcept, maar mogelijk komt het binnen een paar jaar op de markt. Benieuwd hoe en met wie dit slimme shirt is bedacht? Lees dan hun verhaal op pagina 14-15 van het casebook.

Het meten van allerlei data d.m.v. een shirt doet ook het ‘smart shirt’ van Kinetic Analysis. Wielrenners kopen een fiets die perfect bij hen lijkt te passen, maar vervolgens wordt er niet gemeten hoe er bewogen wordt op die fiets. Het Smart Shirt moet hier verandering in brengen. In 2020 wordt dit shirt mogelijk al op grote schaal geproduceerd. Ook in andere sporten kan dit ‘smart texiel’ mogelijk toegepast worden. Benieuwd naar deze innovatie? Bekijk hem dan in het casebook op pagina 16-17.

Het casebook bevat ook cases over Running, Rehabilitation, Motivation & Feedback en Urban Sports. Wil je meer weten over een van deze cases of nanotechnologie in de sport? Neem dan contact met ons op via communicatie@sportsandtechnology.com

↓