Sporten is gezond, maar brengt ook het risico op blessures met zich mee. Smart apps, innovatieve meetsystemen, slimme applicaties en moderne medische instrumenten kunnen blessures voorkomen en helpen bij een snelle en efficiënte revalidatie van blessures. Revalidatiecases mochten dus niet ontbreken in het casebook.

Een case die wordt beschreven in het casebook gaat over het monitoren van herstel van teamsport spelers. Meestal wordt er tijdens de training gemeten (vb. hartslag, acceleratie etc.) om de belasting van de training vast te stellen. Het herstel is echter heel belangrijk voor de trainingsbelasting. Imec ontwikkelde een horloge om te meten hoe het autonome zenuwstelsel het herstel activeerde na de training. Bekijk hier het filmpje om hier meer over te weten te komen

Een andere case ging niet over blessure preventie, maar over hoe mensen die moeite hebben met lopen en staan toch fit kunnen blijven. Het SportFieldLab aangepast sporten ontwikkelde hiervoor de Fitbox2go. Dit is een apparaat en trainingsschema waarmee deze doelgroep op een veilige en betrouwbare manier de spieren en het uithoudingsvermogen kan trainen.

Weer een andere case gaat over het herstel van blessures. Specifiek over een veel voorkomende, de enkelblessure. Veel geblesseerden dragen een enkelbrace, maar hoe weet je dan hoe ver het herstel is? Wat is het juiste moment om te stoppen met het dragen van een Brace? Een Brace met sensoren kan hier in de toekomst mogelijk antwoord op geven.

Wil je meer weten over deze cases? Bekijk dan blz. 38 t/m 47 van het casebook

↓