Het onderzoeksteam van professor Bert Blocken van de TU/e, onderdeel van het Cluster Sports & Technology, heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van innovatieve luchtreinigingsapparatuur op de verspreiding van aerosolen in onder andere sportscholen. Aerosolen zijn de speekseldeeltjes in de lucht die het coronavirus kunnen verspreiden. Het is dus belangrijk om verspreiding van deze deeltjes tegen te gaan, zeker in een omgeving waarin mensen diep in- en uitademen en zweten.

Alleen ventileren is niet voldoende om de verspreiding van aerosolen tegen te gaan, aldus Blocken in het Eindhovens Dagblad. Hiervoor is speciale, innovatieve luchtreinigingsapparatuur nodig. Inzet van deze apparatuur met goede filters in combinatie met een goede ventilatie kan 80-90% van de aerosolen uit de lucht halen. “Dit is een puur aerodynamisch onderzoek, geen virologisch onderzoek.” Het effect op infectierisico per se is dan ook nog niet onderzocht.

Lees het artikel van het Eindhovens Dagblad hier.

 

Over Sports & Technology

Als samenleving hebben we de uitdaging om mensen actief en vitaal te krijgen en te houden. Daarnaast kennen we op sportief gebied uitdagingen om internationaal mee te blijven doen in de wereldtop. Slimme technologie helpt ons bovenstaande uitdagingen aan te gaan en economische en maatschappelijke kansen te benutten. Om succes te behouden is het versterken en toegankelijk maken van het ecosysteem voor innovatie in sport en vitaliteit van cruciaal belang. Deze overtuiging vraagt een nieuwe manier van werken waarbij we uitgaan van onze eigen kracht. Samen gaan wij verbinden, innoveren en creëren. Lees meer.

Publicatiedatum: 15-3-2021

↓