In het vak ‘The Vitality Squad’ op de TU/e Industrial Design bedenken studenten innovatieve manieren om gedrag te veranderen voor een gezondere leefstijl. Op 13 september werd afgetrapt met een Hackaton, waar de ideeën ’s avonds gepitcht werden. De oplossingen focussen zich op motivatie om te sporten, hardloop blessurepreventie en vitaliteit op kantoor. Vervolgens zijn de studenten in het vak The Vitality Squad deze ideeën verder uit gaan werken. Vrijdagmiddag 25 oktober werden deze tussentijdse resultaten gepresenteerd in het Brabant Living Lab op het ketelhuisplein op Stijp-S.

De pitches

Diverse innovatieve concepten werden getoond. Sommige studenten hadden een concept dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid in het huishouden om te bewegen te stimuleren. Zou jij een artistieke klok willen die uit elkaar valt als niet iedereen in het gezin voldoende beweegt? Een andere student bedacht een innovatie om te meten op welk moment voor de MRI de patiënt de meeste stress heeft, zodat de stress op dat moment verminderd kan worden. Ook werden er ideeën getoond om de motivatie om hard te lopen te vergroten. Stel je voor, terwijl je hardloopt zorgen dat een kunstwerk verandert of dat er een foto tevoorschijn komt als je voldoende loopt. Echter was er ook een pitch die je juist afremde om te gaan sporten, dit in het kader van blessurepreventie. Een polsband die strakker gaat zitten op het moment dat het risico op overbelasting groot is. Naast sporten werden er ook innovaties getoond over vitaliteit op het werk. Zou jij vaker de trap pakken als de route naar de trap met lichtobjecten werd getoond? Of wat denk je van een walking meeting waarbij je van scherm naar scherm loopt? Of een bal die van kleur veranderd als je tijdens een walking meeting van partner moet wisselen?

De reacties

Uit de zaal kwamen kritische vragen zoals ‘Richt je je wel echt op deze doelgroep met die interventie?’ ‘In het begin gebruikten jullie andere symbolen, waarom hebben jullie deze aangepast?’ ‘Hoe meet je dat?’ Maar na iedere pitch klonk ook een hard applaus. De ideeën van de Hackaton waren doorontwikkeld naar een volgende fase.

Het vervolg

De studenten gaan hard aan de slag met de feedback die ze vrijdag kregen. Prototypes worden de komende weken getest en verder doorontwikkeld. Op 20 december worden de eindproducten getoond op de TU/e. Wil jij daarbij zijn? Neem dan contact op met communicatie@sportsandtechnology.com.

↓