[soliloquy id="87"]

Nieuws

Smart Rings Jurytool tijdens het EK Turnen (Foto: Maurice Aarts/InnoSportLab ’s-Hertogenbosch).

Primeur voor Nederlandse innovatieve jurytool bij EK Turnen

Tijdens het EK Turnen in het Roemeense Cluj-Napoca had een Nederlandse innovatie een cruciale rol bij het onderdeel ringen. De Smart Rings Jurytool, ontwikkeld door InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch en Janssen-Fritsen, werd tijdens dit kampioenschap voor het eerst bij de senioren gebruikt als officiële juryondersteuning bij de ringen.

“Voor ons kan dit EK erg belangrijk zijn richting een stap naar wereldniveau”, aldus Maurice Aarts, manager van InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch.

Bij het onderdeel ringen was tijdens het EK op het scorebord een derde score te zien. Behalve een score voor moeilijkheid en uitvoering is er nu ook een aftrekscore (‘Neutral Deduction’) te zien voor de houdingstijd. “Alle krachtelementen in de ringen moeten minimaal 2 seconden aangehouden worden. Om te laten zien dat je de kracht hebt om dat goed uit te voeren”, legt Aarts uit vanuit de Sala Polivalenta in Cluj-Napoca.

 

Zuivere jurering

Die uithoudingstijd wordt gemeten met de Smart Rings Jurytool, een onderdeel van de Smart Rings Toolbox die vorig jaar de Sportinnovator Prijs ontving. De jurering zal volgens Aarts zuiverder worden met de ontwikkelde software en de krachtsensoren in de ringen. “Een jurylid moet vijf tot zes dingen tegelijk bijhouden en één daarvan is ook nog tellen in je hoofd. Mensen kunnen niet het verschil tussen 1,8 en 1,9 sec tellen.”

 

UEG maakt haast

Aarts kan daarom met zekerheid zeggen dat er een noodzaak is om dit juryondersteuningssyteem in te voeren. De Europese Gymnastiek Unie (UEG) wilde ook haast maken met de invoering van de Smart Rings als officiële jurytool. “In feiten is het binnen drie jaar ontwikkeld en in-competition geïmplementeerd. De UEG pakt dus hard door. Dat vind ik een compliment waard naar de bond dat ze dat doen en durven.”

 

Samen met Janssen-Fritsen

InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch heeft de Smart Rings ontwikkeld in samenwerking met toestellenfabrikant Janssen-Fritsen. Maurice Aarts en embedded scientist Arno Pluk zijn verantwoordelijk voor de software en de dienstverlening van het project. Het inbouwen van de krachtsensoren is door Janssen-Fritsen gedaan. “Dat moet allemaal goed en veilig gebeuren. Daar is Janssen Fritsen specialist in. En zij kunnen daar garant voor staan. Daar vinden we elkaar in bij dit project.”

 

Eerste test

Sinds 2014 wordt ook al samen met de UEG en de FIG (de internationale gymnastiekfederatie) gewerkt aan de ontwikkeling van de Smart Rings. In 2015 werden de slimme ringen voor het eerst getest op het EK in Montpellier, als schaduwsysteem. “Omdat 2016 een olympisch jaar was kon het systeem toen nog niet bij de senioren worden geïmplementeerd als beoordelingssysteem.” De UEG nam het systeem vorig jaar bij de EK voor junioren in Bern wel in gebruik als officieel jurysysteem.”

 

Tokio 2020

Het EK in Roemenië is het vierde EK waarop de Smart Rings werden gebruikt. “We hadden alle vertrouwen dat alles blijft functioneren, maar je moet het toch altijd weer bewijzen.” Nu dit toernooi goed is uitpakt, is het voor Aarts de vraag wat de volgende stap wordt. Om het jurysysteem op wereldniveau toe te passen moeten alle continentale bonden nog instemmen. “Het komende WK dit jaar zou mooi zijn om het te testen, want dan kan het volgend jaar officieel ingevoerd worden op het WK. Dan is het daarna logisch om het door te door te trekken naar de Olympische Spelen van Tokio in 2020.”

 

Interesse

Verschillende Europese coaches tonen al serieuze interesse in de slimme ringen uit Den Bosch. “Ze vragen al: wat kost het en waar kan ik het kopen? Bonden en coaches trainen naar de norm. Als die verandert willen ze dat weten en willen ze daar naar trainen. Dan ben je in het voordeel. Op dit moment heeft alleen het Nederlandse Heren team met deze ringen en de speciale Coachtool uit de Smart Rings Toolbox kunnen trainen.”

Bron: Website Sportinnovator.

↓