Vlak voor de start van de Olympische Spelen in Pyeongchang maakte technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks tijd om nog even naar Helmond te komen. Dat deed hij in het kader van de kick-off van het sportinnovator centrum Bewegen in het Onderwijs; een initiatief van Embedded Fitness en Janssen-Fritsen, de Helmondse producent van (Olympische) sporttoestellen. Twee organisaties die technologische innovaties toepassen in het kader van sport en bewegen. Twee jaar geleden sloegen ze de handen ineen en nam Embedded Fitness ook zijn intrek in het bedrijfspand van Janssen-Fritsen, wat uiteindelijk leidde tot het sportinnovator centrum Bewegen in het Onderwijs.

Bewegingseducatie
Dit centrum is volgens beide initiatiefnemers ‘dé ontmoetings- en broedplaats van onderzoekers, bedrijven, overheden en scholen in het primair en voorgezet onderwijs met als primaire focus de verbetering van (leer)prestaties en beweging van jongeren.’ Dat doet het sportinnovator centrum Bewegen in het Onderwijs door innovaties te ontwikkelen voor het bewegingsonderwijs, maar ook door nieuwe initiatieven gericht op bewegend leren te ontwikkelen voor zowel sportaccommodaties als in de schoolsetting zelf. Op 29 januari opende het centrum officieel zijn deuren met een stevig inhoudelijk programma vol werksessies en lezingen, waaronder die van NOC*NSF topman Hendriks over ‘het belang van bewegingseducatie voor goed presteren in maatschappij en topsport’. Dagvoorzitter en oud-profvoetballer Hans van Breukelen is al sinds de oprichting van Embedded Fitness tien jaar geleden een betrokken ambassadeur. Zoals ook blijkt uit een aantal grote foto’s aan de muur van het kantoor waar oprichter Carla Scholten met een dynamisch team van medewerkers en studenten werkt aan nieuwe innovaties. “Hans was eigenlijk meteen enthousiast over wat we doen. En in die tijd, toen dingen als serious gaming vooral als iets negatiefs werden gezien, was dat erg waardevolle ondersteuning.”

Bedrijfsleven
Toen Scholten tien jaar geleden startte met Embedded Fitness, was er dus nog een hele wereld te winnen. “Misschien waren we onze tijd iets te ver vooruit. Nu is er gelukkig veel meer ontwikkeld op het gebied van innovatie op sport- en bewegingsgebied. Maar het blijft lastig om doelgroepen te bereiken. We merken dat er met name qua implementatie, de human interface, nog best een drempel bestaat. Eenvoud is heel belangrijk.” Des te waardevoller dat het (regionale) bedrijfsleven de doelstelling van Embedded Fitness met steeds meer overtuiging omarmt. “In de loop der jaren zijn een aantal grotere partijen aangesloten bij ons streven om sport en beweging dichterbij de huidige digitale belevingswereld van kinderen te brengen door middel van technologische interactie. Bijvoorbeeld Achmea, DSM, Zilveren Kruis, Bestronics, Prowise en natuurlijk Janssen-Fritsen, dat toegang heeft tot zesduizend gymzalen wereldwijd. En we werken ook samen met onderwijsinstellingen als de TU/e en Fontys Hogescholen. Uitgangspunt is altijd; hoe kunnen we van elkaars talenten gebruikmaken en die ook versterken?”

Smart wall
Mede dankzij die intensieve samenwerkingsvormen produceert Embedded Fitness tegenwoordig ook zelf innovatieve gymtoestellen. “Wij ontwikkelen de producten en Janssen-Fritsen vermarkt ze”, aldus Scholten. Een aantal van zulke toestellen is te zien en ervaren in de gezamenlijke werkruimte in het pand van Janssen-Fritsen. Bijvoorbeeld een slimme basketbalring met interactieve ledlampjes die scores bijhoudt en feedback geeft. Of een trampoline met sensoren die meteen op een scherm aspecten als afzetkracht en time of flight (hoe lang en hoog iemand in de lucht blijft) te zien zijn. Een echte eyecatcher is wel de smart wall; een muurprojectie vol interactieve spellen, in combinatie met een sensor in het plafond die alle gooibewegingen van de spelers detecteren. Daarmee is het bijvoorbeeld mogelijk met een (interactieve) bal rekensommen te maken op de muur. Volgens Scholten is zo’n combinatie van digitale en fysieke mogelijkheden als leermethode een van de essentiële eigenschappen om de doelgroep te motiveren, zo leert de ervaring. “Net als een feedback functie, data-analyses met betrekking tot het meten van resultaten en gebruik van augmented en/of virtual reality.”

Open loket
Om vinger aan de pols te houden in de snel veranderende technologische wereld doet Embedded Fitness ook zijn voordeel met de verschillende samenwerkingsverbanden. “We werken bijvoorbeeld met studentenprojecten waarin leerlingen onderzoek doen naar innovatieve ontwikkelingen of implementatiemogelijkheden. En we organiseren kennissessies met onderwijsinstellingen uit Nederland en België, het bedrijfsleven en overheden. We willen vooral een open loket zijn en tegelijkertijd een living lab. Daarin kunnen we ook pragmatischer opereren dan ‘pure’ onderzoeksinstellingen.” Wie benieuwd is naar de resultaten van het sportinnovator centrum Bewegen in het Onderwijs kan binnenkort in Helmond terecht voor een aantal voorbeelden. “We gaan zo’n vijf locaties sportief inrichten voor kinderen en mensen met een beperking”, besluit Scholten. Houd de website in de gaten voor locaties en data.

↓