Op 18 november vond het eerste Seminar van het Sport Innovatie Congres plaats. Dit jaar niet op één dag op een fysiek locatie, met meer dan 400 professionals bij elkaar.

Vernieuwend concept 
Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 is er dit jaar gekozen voor een andere opzet van het congres. Niet op één dag op een fysieke locatie, maar een reeks van vier seminars die live vanuit huis te volgen zijn of terug te kijken zijn via de digitale event omgeving. In het eerste seminar stond de cruciale rol van innovatie voor sport & vitaliteit in de openbare ruimte centraal. Dagvoorzitter Peter Sprenger praatte alles live vanuit het SX gebouw aan elkaar en sprekers presenteerden, vanuit huis, vanuit de studio of vanuit hun werkplek.

 

Cases voor vitaliteit
Steve Haake trapte af vanuit Engeland  met een inspirerend verhaal over het belang van innovatie voor Sport & Vitaliteit. Dit verhaal werd aangevuld met cases uit het Vitality Living Lab project die bijdragen aan vitaliteit inde openbare ruimte.

De Smart Move van Embedded Fitness, een interactieve sport, spel en wandelroute werd toegelicht door Carla Scholten. Vervolgens lichtte Lars van Raaij van InnoSportsLab Sport & Beweeg en Bart van de Acker van RSI hun betrokkenheid bij de Speelkoepel Moby van NovaSports Sport & Beweeg toe. De innovaties werden zelfs live vanuit de studio gedemonstreerd. Deze cases vielen bij het publiek in de smaak en in het panelgesprek werden er interessante vragen gesteld zoals: ‘Hoe meet je nu zo zo’n innovatie ook leidt tot meer beweging?’ en ‘zijn er nog meer toepassingen mogelijk van deze innovaties?’.

De inzet van technologie
Door middel van praktijkcases was  toegelicht hoe technologie kan worden ingezet in innovaties voor vitaliteit  Arun Vydhyanatan (Xsens) nam de kijkers mee in de technologische evolutie en iets ons zien dat technologie nog op veel meer plekken aanwezig is dan wij vaak denken en voor veel meer mensen toegankelijk wordt. Andy Lurling (Lumo Labs) liet zien hoe gamification steeds meer een onderdeel wordt van ons dagelijks leven. Hij liet ons zien dat 80% van de jeugd tussen 11 en 17 substantieel te weinig beweegt. Jongeren willen van alles een spelletje maken en dat is dus ook de manier om ze aan het bewegen te krijgen!

Daarna liet Hilde de Vocht vanuit de High Tech Campus zien hoe de slimme regio Brainport aan vitaliteit werkt. Op de High Tech Campus wordt volop geïnnoveerd, van sensoren in je bed die je slaap registeren tot apps om gedragsverandering te realiseren en van slimme pleisters tot lampen die je energie geven. Maar het gaat verder dan dat, de Brainport PSV deal wordt er gewerkt aan vitaliteit, talent en trots. Zo is er onlangs nog een vitaliteitsplatform opgericht!

Winnaar Dutch Sport Innovation Award 2019
Deze eerste succesvolle digitale uitzending van het congres werd afgesloten met de winnaar van de Dutch Sports Innovation Award 2019. De Truebike is een indoor fiets, maar dan met de weerstand van een buitenfiets. De Truebike is inmiddels zo gegroeid dat Truekinetix onlangs verhuisde naar een nieuw pand, maar nu alweer een container nodig hebben voor de voorraad! Bas vertelde hoe de prijs hen hielp in hun profilering en hen een interessant netwerk opleverde. Hij sloot af met wat pakkende tips voor start-ups zoals ‘Vraag je steeds af: wat is nu het belangrijkste?’ ‘Vraag geld, geef je product niet weg’ en ‘houd het klein en simpel’.

Tweede seminar op 8 december en online community
Het eerste seminar werd positief ontvangen daarom organiseren we een tweede seminar van het Sport Innovatie Congres op 8 december (15.30-17.30 uur). In dit Seminar wordt de Dutch Sports Innovation Award 2020 uitgereikt en komen daarnaast o.a. Steven Vos (TU/e), Jimmy Hermans (CityLegends) en Auke Damstra (Sports Data Valley) aan het woord.

Heb je het eerste seminar gemist? Niet getreurd, je kunt het nog terugkijken. Meld je aan via https://sport-innovatiecongres.nl. Na aanmelding krijg je toegang tot de online event omgeving, daarin kan je alles terugkijken en heb je met veel netwerk mogelijkheden met andere deelnemers.  ​

↓