Vrijdag 13 september vond de Design Marathon plaats. Tijdens deze Hackaton bedachten studenten oplossingen voor vitaliteitsproblemen. De Hackaton was de start van een project op de TU/e. Inmiddels zijn de studenten halverwege hun project. Hun tussentijdse resultaten worden in de Dutch Design Week getoond bij de bijeenkomst ‘Vitality Living Lab: Designing Together for Vitality’. U bent van harte uitgenodigd om te komen kijken op vrijdag 25 oktober 15.00-18.00 uur op het Ketelhuisplein in het BioBaseCamp. 

Design Marathon 2019

Twaalf uur achter elkaar designen om de samenleving gezond en actief door het leven te laten gaan. Een uitdaging voor gevorderden, laat staan voor de studenten van de opleiding Industrial Design aan de TU/e. De studenten zijn deze uitdaging aangegaan op vrijdag 13 september tijdens de derde editie van de Design Marathon, georganiseerd door het Cluster Sports & Technology, HEXTU/e en Fontys Hogescholen in het kader van het project Vitality Living Lab

Sinds dit studiejaar is de Design Marathon onderdeel van de ‘squad’ Vitality binnen de opleiding Industrial Design. Mentor Roy van den Heuvel legt uit dat de studenten naast de basisvakken eigen vakken en projecten kiezen. De ‘squad’ vitality is een van deze keuzevakken waar zo’n 30 studenten op een projectmatige manier oplossingen voor vitaliteitsuitdagingen ontwikkelen. “Vorige week vond de kick-off van het vak plaats, de eerste opdracht was het verzamelen van 100 eerste ideeën rondom vitaliteit. Vandaag gaan de studenten verder met deze ideeën. Een dag als deze geeft een vliegende start aan het project. Studenten kunnen gelijk aan de slag en de saaie literatuur nog even uitstellen tot er definitieve ideeën op tafel komen. In het begin laat ik de studenten nog hun gang gaan en ondersteun ik met tips, later schaaf ik de to do’s steeds meer bij. De studenten leren elkaar daarnaast goed kennen op zo’n dag, het is goed voor de teambuilding van de projectgroepen”. Marc van der Zande, senior project manager bij Cluster Sports & Technology vult aan dat er dit jaar ook een groep Fontys ICT studenten aanwezig is. “Voor Fontys is de Design Marathon dit jaar een pilot, wie weet dat daar volgende jaar meer deelnemers uit voortkomen.”

Nationale en internationale studenten werken deze dag vloeiend met elkaar samen. Er worden grote bladen op de ramen geplakt waar actief op geschreven en gebrainstormd wordt. Tafels worden gekanteld zodat het tafelblad gebruikt kan worden om roze, blauwe, gele en groene post-its op te plakken. Gedurende de dag raken de borden steeds voller.

De Design Marathon is een dag ter inspiratie voor de studenten, er zijn verschillende sprekers die de studenten nieuwe inzichten geven. Volgens de bachelor- én masterstudenten is de Design Marathon een dag waarop ze veel stappen kunnen zetten, het doel is om per groep met één idee verder te gaan. “De sfeer in onze groep is erg goed. Iedere student in dit project heeft interesses binnen vitaliteit. Wij vinden het interessant om gewoontes aan te passen om de samenleving gezonder te laten leven”, aldus drie tweedejaars TU/e studenten.

Gedurende de hackathon worden de studenten gefaciliteerd met gezonde smoothies, fruit, lunch en een avond buffet met Aziatisch eten. Voor wat extra sportieve afleiding was er een sweeper aanwezig, een geslaagde beweeg pauze. Ook het mooie weer zorgde ervoor dat de studenten regelmatig een frisse neus konden halen.

Aan het eind van de dag was het tijd voor de groepjes om hun ideeën te pitchen aan de jury. Dit werd door sommige groepjes gedaan aan de hand van PowerPoint slides, andere hadden zelfs al een prototype gemaakt van een stuk karton.

De innovatieve ideeën werden beoordeeld door Aarnout Brombacher, hoogleraar aan de faculteit Industrial Design en lid van het Nationale TopTeam voor Sport en Vitaliteit, Hanny van Hout, expert creatieve marketing van digitale producten, Rhys Duindam, Industrial & Interaction designer, Rik van de Wiel, manager connected health solutions van IMEC en John van de Laar, business creator in Sport en werkzaam binnen het Vitality Living Lab. De jury maakte het de studenten soms lastig met diepgaande vragen als: “Stel dat …”.

Uit de vele ideeën, uiteenlopend van een bloem die groeit als je actief bent of laat zien wanneer je gestrest bent tot kunstwerken waarbij lijnen ontstaan wanneer je beweegt en je zo een eigen schilderij kan creëren, is er één winnaar gekozen.

De winnaars hebben een innovatie ontworpen om traplopen te stimuleren (office vitality). Als je op het knopje van de lift drukt start er een golfbeweging op de muur naar de trap. Dit moet je ervan bewust maken dat je beter de trap kan pakken. Ook is het de bedoeling om dit te personaliseren, bijvoorbeeld hoeveel stappen je extra maakt of hoeveel minuten winst je maakt door de trap te pakken. Volgens de jury was dit een haalbaar én innovatief idee.

Alle studenten kunnen na de Design Marathon verder werken aan hun ideeën. Tijdens de Dutch Design Week krijgen zij de kans om hun idee tussentijds nog eens te pitchen in het Brabant Paviljoen. “Studenten vinden dat leuk en spannend tegelijkertijd. Het is een evenement met een grote naam en veel bezoekers”, verteld van den Heuvel. Een student vult hierop aan: “Het lijkt me heel vet om daar te staan, het geeft een extra motivatie om je idee zover mogelijk ontwikkeld te hebben, des te meer feedback je dan ontvangt”. Uiteindelijk presenteren de studenten hun prototype eind december, op de expositie tijdens de TU/e Demo Day, aan het bedrijfsleven. Het zou een ultieme kers op de taart zijn wanneer het prototype wordt opgepakt door een bedrijf en wordt ontwikkeld tot een volwaardig product. Zie hier de aftermovie:

Design Marathon Eindhoven 2019 from Cluster Sports & Technology on Vimeo.

Onderdeel van Vitality Living Lab

De Design Marathon en de bijeenkomst Vitality Living Lab: Designing Together for Vitality zijn onderdeel van The Vitality Living Lab, een grootschalig project waarin 14 organisaties uit het Cluster Sports & Technology slimme technologie inzetten om een gezonde, actieve leefstijl te bevorderen. Op donderdag 24 oktober wordt in het kader van dit project een werkatelier georganiseerd. Hierin wordt gezocht naar een passende oplossing voor de inzet van de openbare ruimte in gemeente Vught om sport en beweging te stimuleren. Meer over deze bijeenkomst weten? Zie: https://sportsandtechnology.com/vitality-living-lab/gezonde-leefomgeving-en-beweegvriendelijke-openbare-ruimte-doe-mee-met-het-werkatelier-tijdens-de-dutch-design-week/

↓