EINDHOVEN, 7 oktober 2018 – In Eindhoven werd vandaag tijdens het 16e Sport Innovatie Congres TrueKinetix uitgeroepen tot winnaar van de 11e Dutch Sport Innovation Award 2019. Directeur Bas van Rens ontving de prijs uit handen van jurylid Mariken Leurs van het RIVM.

De Dutch Sports Innovation Award is de stimuleringsprijs voor een innovatief en kansrijk product of dienst dat zich richt op topsport en/of recreatieve sport. Het gaat om producten of diensten die zo ver uitontwikkeld zijn, dat de marktwaarde en de impact op de sport en gezonde actieve leefstijl duidelijk zijn of goed zijn in te schatten. De award is een initiatief van Brainport Development, Arko Sport Media en het Cluster Sports & Technology, om start-ups te ondersteunen en te stimuleren.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit Peter Kentie (Eindhoven 365), Mariken Leurs (RIVM), Koen Lemmink (Rijksuniversiteit Groningen), Dirk Vinken (FGHS) en Jan Hoefnagels (Vertus BST), koos dit jaar uit bijna 20 kandidaten voor drie finalisten waaruit TrueKinetix als winnaar werd gekozen. De prijs is een geldbedrag van 5.000 euro en omvat daarnaast communicatie-ondersteuning en advies ter waarde van 10.000 euro.

TrueKinetix is ontwikkelaar van de TrueBike: een indoor fiets die de werkelijkheid beter benaderd door weerstand te bieden als je kracht zet en de fiets door te laten rollen als je geen kracht zet. De TrueBike stimuleert het binnenfietsen en het grote verschil met andere indoor trainingsfietsen is dat er geen gebruik gemaakt wordt van een vliegwiel maar een krachtige motor, die met behulp van een gepatenteerd meetsysteem, de weerstand op de pedalen regelt.

Mariken Leurs ligt namens de jury de keuze voor de TrueBike toe: “Het idee biedt een grote vernieuwing in een al bestaande markt. De groeipotentie van de markt en de wijze van marktintroductie is goed onderbouwd. Het vertrouwen bestaat dat verdere groei van het concept ook in de toekomst mogelijk is naar aanpalende toepassingen en sectoren. De marktintroductie heeft in september 2019 plaatsgevonden en de eerste producten zijn inmiddels verkocht.” Daarmee troeft TrueBike de andere finalisten ExodusBurned en Swimm af.

Sport Innovatie Congres
De 16e editie van dit congres was een samenwerking tussen Cluster Sports & Technology en Sportinnovator. Op de High Tech Campus in Eindhoven kwamen ruim 300 professionals uit de sport, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid bij elkaar. In een uitgebreid middagprogramma bezochten zij workshops, tafelsessies en start-up pitches waarna in het auditorium een tweetal keynote’s en on-stage talkshows plaatsvonden.

↓