Acht december is het weer zover, de Dutch Sports Innovation Award wordt uitgereikt. In een nieuw jasje gezien de COVID-19 situatie, maar desalniettemin kunnen bedrijven zich hier aanmelden voor de award en kans maken op de stimuleringsprijs ter waarde van € 15.000. Bas van Rens, de winnaar van vorig jaar met de TrueBike, blikt met ons terug op zijn ervaring. TrueBike is een trainingsfiets die de situatie van buiten fietsen maximaal na bootst.

Grote geloofwaardigheid
Van Rens was eerder al bekend met het Nationale Sport Innovatie Congres en de award. Hij en het  team om hem heen zijn trots op de prijs, de winst heeft het bedrijf ontzettend geholpen. “Als ik erop terugblik heb ik er een leuke ervaring aan over gehouden! Wat ons voornamelijk heeft geholpen is de geloofwaardigheid en de nieuwe contacten die zo’n prijs biedt. Als een jury naar je product heeft gekeken beseft men vaak pas dat wat we hebben dus écht iets innovatiefs en vernieuwends is en ze een juiste keuze maken door onze fiets te bestellen.”

Flinke stappen vooruit
Van Rens raadt ieder bedrijf aan om deel te nemen aan de award. “Het kan je erg helpen met contacten, afhankelijk van de fase waarin je bedrijf zit. De coaching en begeleiding die worden geboden zijn erg waardevol. De meetings hebben ons bijvoorbeeld geholpen bij een stuk professionalisering. We werden gedwongen om van een prototyping gedachte naar een productie gedachte te gaan”.

Van Rens benadrukt veel te hebben gehad aan de inzichten die de award en het daaropvolgende proces hen heeft gebracht. “Het bedrijf groeit hard, het aantal nieuwe gezichten in ons team neemt bijvoorbeeld ook sterk toe. De trend van het thuissporten, dankzij  COVID-19, heeft de markt een ontzettende boost gegeven.” TrueBike geeft steeds meer demonstraties, zowel op locatie als bij potentiële klanten thuis. Het is opmerkelijk hoe mond tot mond reclame zijn werk doet. Klanten attenderen nieuwe potentiële klanten op de Truebike. “De afgelopen 3 maanden hebben we  grote stappen gezet met het door ontwikkelen van  de fiets, we hebben veel feedback ontvangen en we hebben onder andere onze productie weten op te schalen, met dat proces gaan we de komende periode verder.”

De achtergrond van de TrueBike
Bas van Rens, initiatiefnemer en CEO van TrueBike, heeft zowel een technische als een sportieve achtergrond. “Ik heb werktuigbouwkunde en medische technologie gestudeerd in Eindhoven. Ik ben mijn hele carrière bij veel innovatieve bedrijven werkzaam geweest, waaronder 11 jaar bij MyLaps.”

Het idee van de TrueBike is ontstaan toen Van Rens zelf nog fanatiek triatleet was. “Ik vond het altijd vervelend als we in de winter weer binnen op de fiets moesten trainen. Ik hield de trainingen minder lang vol terwijl ik minder vermogen leverde. Mijn benen deden op een andere manier pijn dan tijdens de buitentrainingen. Ik ontdekte dat dit aan de belasting van de spieren lag. De belasting die je buiten op de fiets ervaart is niet te vergelijken met de belasting op een traditionele indoor fiets. Ook merkte ik dat wanneer ik na het winterseizoen weer naar buiten ging, ik ondanks een verbeterde conditie buiten niet sneller was gaan fietsen.”


Relevant voor iedereen, op alle niveaus

In het najaar van 2016 startte Van Rens met het idee van de TrueBike, waarna hij het bedrijf in 2018  oprichtte. De eerste stap was het verwijderen van het vliegwiel op de indoorfiets. Hij ontwikkelde een krachtgeneratie robot. “De robot heeft een krachtige motor en biedt op ieder moment dezelfde kracht en weerstand dan dat je buiten zou ervaren.” Voor deze technologie zijn erg snel, veel berekeningen nodig. Dat is wat de TrueBike doet. De TrueBike produceert indoor een identieke belasting als wanneer je buiten een parcours aflegt. “Als je bergop fietst voelt het ook echt alsof je dat daadwerkelijk doet. Een buitentraining maar dan indoor, dat is wat onze klanten zo waarderen”, aldus Van Rens.

“De TrueBike is relevant voor iedereen, op alle niveaus. Je kan namelijk bij dezelfde waargenomen inspanning harder of langer trainen. Dus voor iemand die iets aan zijn lichaamsgewicht wil doen geldt de vraag: hoeveel inspanning moet ik leveren om af te vallen? Maar ook de topwielrenners kunnen harder fietsen terwijl het minder belastend aanvoelt. Je belast je spieren en hartlong functie meer, met het gevolg dat je beter wordt”.

Meer weten over de TrueBike? Ga naar: www.TrueKinetix.com

Aanmelden
Geïnspireerd geraakt en wil jij ook kans maken op deze mooie prijs? Schrijf je innovatie voor 16 november om 20.00 uur in op https://sport-innovatiecongres.nl/award-2020/.

Wil je het verhaal van TrueBike van Bas van Rens zelf horen? Hij spreekt op 18 november in het eerste seminar van het Sport Innovatie Congres. Ben je benieuwd wie er dit jaar de Dutch Sports Innovation Award wint? Kijk dan op 8 december naar seminar 2 van het Sport Innovatie Congres.  Meld je hier aan voor het congres.

↓