In samenwerking met gemeenten, lokale lifestylemerken en bovenal de urban scene zelf verbindt het InnoSportLab Sport & Beweeg urban sport en cultuur. Het innovatiecentrum uit Eindhoven lanceerde samen met het Urban Sports Performance Centre medio juni een app, het zogenoemde CityLegends. Urban beoefenaars kunnen via het platform jams (meet-ups) organiseren en challenges met elkaar aangaan op spots over de hele wereld. Diegene met de meest legendarische trucs komt met zijn video bovenaan te staan en mag zich dé CityLegend noemen.

Daarnaast draagt de app bij aan de beweegparticipatie van de stad, zo legt Harmen Bijsterbosch, manager van InnoSportLab Sport & Beweeg, uit. Bijsterbosch had in 2016 als stagebegeleider een opdracht voor een hbo-student lifestyle studies. ‘Wij wilden mavoleerlingen meer in beweging krijgen’, vertelt hij. Er is bij mavoleerlingen namelijk veel uitval bij sportclubs. ‘We hebben die stagiair destijds gevraagd om uit te zoeken hoe we mavoleerlingen meer in beweging kunnen krijgen. Zij kwam tot de conclusie dat die leerlingen voornamelijk in het parkje of bij een speeltuintje hangen. Ze zijn veel in de openbare ruimte, maar ook veel online om elkaar continu uit de dagen, te chatten en te teasen.’ De stagiair bedacht daar een concept op; het idee van CityLegends werd geboren. ‘Als je nou die jongelui elkaar in de openbare ruimte kunt uitdagen om vette tricks te doen, hebben wij misschien wel iets dat aansluit bij hun belevingswereld en behoeften’, schetst Bijsterbosch.

Benieuwd hoe dit idee, een case van het Vitality Living Lab project, uitgroeide tot een echte app die in juni gelanceerd werd en momenteel al zo’n tweeduizend gebruikers telt? En benieuwd naar ’the next step’, hoe de urban scene betrokken wordt bij de ontwikkeling van de app en waarom er gemeente geïnteresseerd zijn in samenwerking? Lees het artikel wat Sportinnovator onlangs publiceerde over CityLegends hier.

↓