Dit artikel is mogelijk gemaakt door Innovation Origins

“Een heleboel technologie van tegenwoordig maakt ons ongelooflijk lui.” Aan het woord is John van de Laar, projectmanager vanuit het cluster Sport & Technology, een van de zestien partijen van het Vitality Living Lab. Dat is een vierjarig project dat is gestart om mensen te verleiden gezond en actief bezig te zijn, legt Van de Laar uit. “In deze regio is veel technologie die we kunnen inzetten om mensen juist actiever te maken. Door samen te werken maken we het verschil.” Vanuit het Vitality Accelerator Program, activiteit van het Vitality Living Lab, zijn zes startups klaargestoomd voor hun volgende stap. Tijdens de afsluitende bijeenkomst, op de eerste lentedag van het jaar, presenteren de zes startups hun “reis”.

“Er is veel gebeurd de afgelopen tien weken. Er is gelachen, er zijn tranen gevallen, er zijn nieuwe inzichten ontstaan. Elke startup heeft een eigen verhaal. Het is mooi om te zien hoe ze er nu voor staan.” De zes startups werden geselecteerd tijdens het event Vitality Pitch Stop van vorig jaar september en volgden tien weken een intensief programma. “Samen creëerden we een soort hartslag: op de dinsdagen een workshop, wekelijkse coaching en de vrijdag de one-on-one-sessies.” Een van de belangrijkste lessen: wie gaat uiteindelijk voor je innovatie betalen?

Zo had Ellie Karssemakers van Wanderwatch die middag een primeur: zij en haar partner Anton de Nijs gaan met hun product officieel de naschoolse markt op. Drie jaar geleden gestart met de missie om kinderen van de bank af te krijgen, ligt het horloge, waarmee kinderen interactieve spellen buiten kunnen spelen, bij een grote speelgoedketen in de schappen en is het verkrijgbaar via de eigen website. “Maar er is echt meer geld nodig om te kunnen gaan ‘vliegen’.” Karssemakers en De Nijs willen de business to business markt op en daarom namen ze deel aan het programma. “Verkoop aan de consument is leuk maar levert niet snel veel op.” Er ligt nu een duidelijke propositie voor de kinderopvang en de komende weken volgen er gesprekken met één van de grootste kinderopvangorganisaties van Nederland. “De one-on-one coaching was voor ons waanzinnig waardevol. Het bracht ons af en toe aan het wankelen maar op een positieve manier. We staan hier stronger than ever en we zijn er echt klaar voor. Al gaan we die vrijdagochtenden echt missen.”

Ook Mark Smits, van Swimm, moest tijdens het programma uit zijn comfortzone. Van de Laar: “Mark is iemand die precies weet wat hij wil. ‘Well balanced’ kwam uit zijn persoonlijk profiel. Af en toe hebben we hem toch aan het wankelen gekregen.” Smits vertelt dat hij praten in het openbaar voor een groep verschrikkelijk vindt. Dat is wel anders als je een op een met hem praat. Enthousiast vertelt hij dan honderduit. “Vanaf nu grijp ik elke gelegenheid aan om voor groepen te spreken. Gewoon mijn verhaal over de kleine zwembaden vertellen.” Al jaren verkoopt Smits zwembaden, van daaruit bedacht hij een soort loopband maar dan voor zwemmen. Een klein zwembad met weerstand waardoor je echt kunt zwemmen. Tijdens het programma ontdekte de ondernemer dat zijn kleine zwembaden interessant kunnen zijn voor de hotel- en zorgsector. “Wij zitten vooral in de particuliere markt. Daar is 30.000 euro voor een zwembad een hoop geld. Binnen de hotel- en zorgwereld is meer investeringsbereidheid.” Over twee weken heeft hij een eerste gesprek met een zorgaanbieder over een concreet project.

Bescheiden opzet

Het acceleratieprogramma onderscheidt zich van andere programma’s door de kleine en bescheiden opzet, vertelt Van de Laar. “Wij kijken meer naar de startup zelf en sluiten aan bij wat de ondernemer nodig heeft. Veel startende ondernemers hebben een baan en kunnen zich niet full time tien weken vrij maken om aan dit programma mee te doen. Daarom hebben wij een programma ontwikkeld dat daarbij past.” De kracht van het programma zit ook in de samenwerking binnen het Cluster Sport & Technology, kartrekker van het totale project Vitality Living Lab. In dit cluster werken bedrijven, sportfieldlabs, kennisinstellingen en overheden continu samen voor een vitale en sportieve samenleving. Van de Laar: “De workshops, coaching en de one-on-one’s zijn bijna allemaal gevuld door mensen uit dat cluster.” Zo verzorgden Arno Hermans en Victor Beerkens, van SporteXperience, workshops over onder meer businessvalidatie. En waren er workshops van Imec over productontwikkeling. Kritische vragen tijdens de one-on-one’s kwamen, naast die van Van de Laar, onder anderen van Brigitte Musters, directeur Sportservice Noord-Brabant, clustermanager S&T René Wijlens, Piet van der Wielen van Brainport Development, Roald van der Vliet, manager Innosport Lab de Tongelreep en financieel expert Jan Hoefnagels van Vertus. Mutsers was ook coach: “In die tien weken creëer je echt een band met elkaar. Het gaat niet alleen over die toegevoegde waarde en toepasbaarheid van de innovatie. Je krijgt lief en leed mee.”

(tekst gaat verder onder de video)

 

Die tien weken zijn lang genoeg, vindt Van de Laar. “Het kost de ondernemers toch veel energie. Vandaag is ook een beetje een feestje, even stoom afblazen.” Er volgt nog een ‘fade-out’ van tien weken waarin bijvoorbeeld Smits zijn gesprekken met de zorgaanbieder voorbereidt. Alle workshops zijn geëvalueerd. Net zoals de coaching en de one-on-one’s. Daar kwam bijvoorbeeld uit dat er meer ruimte moet komen om van elkaar als startups te leren en soms hadden de workshops een collegeachtig karakter. Maar de belangrijkste les voor Van de Laar is “dat je, als startup en als begeleiding, er vol voor moet gaan, anders werkt het niet. Er is geen middenweg, geen half werk.” Tijdens het traject vielen bijvoorbeeld twee startups af. Van de Laar: “Die hadden tegelijkertijd een lancering van hun product gepland of waren voor langere tijd in het buitenland.”

Een ander project binnen het Vitality Living Lab is een onderzoek naar de bewegingsvraagstukken binnen de Eindhovense wijk De Bennekel. Die vraagstukken zijn input voor die volgende versie van het acceleratieprogramma. “We zetten dan een gerichte call uit naar de oplossingen van een probleem.” Zo werkt het programma aan een duurzaam systeem dat leidt tot innovaties voor het ‘vitaliteitsprobleem’, legt Van de Laar uit. Na de zomer hoopt Van de Laar met een nieuwe groep van ondernemers te starten.

Deelnemende start-ups:

Thermostar BV / Swimm:

Zwemmen in een klein zwembad met een door een programma of sensoren aangestuurde tegenstroom.

Wanderwatch:

Wanderwatch combineert de lol van video games met al het goede van buitenspelen.

Kinetic Analysis:

Slim textiel dat biomechanica en fysiologische parameters registreert.

InMotion VR/ Corpus VR:

Ontwikkeling van een sensorpak voor de romp en bovenste extremiteiten dat gekoppeld is aan een Virtual Reality bril waardoor oefeningen gedaan kunnen worden voor hoofd, nek, schouder, armen en romp.

KNUBB e-motion:

Platform voor training bij fitness, fysiotherapie en revalidatie

InnoSportLab De Tongelreep:

Zwemles van de toekomst

Het Cluster Sports & Technology is kartrekker van het project The Vitality Living Lab. De andere partners zijn: TU/e, Fontys, Holst/IMEC, Brainport Development, BOM, GBO, SSNB, Sport eXperience, S&T Business Club en 6 FieldLabs: InnoSportLab Sport en Beweeg!, InnoSportLab De Tongelreep, FieldLab bewegen in onderwijs, FieldLab aangepast sporten, PECE zorg FieldLab hockey en SportMax FieldLab wielrennen. De totale investering voor dit project bedraagt bijna 4,9 miljoen euro, waarvan de helft wordt gefinancierd vanuit het Europese regionale innovatieprogramma OP-Zuid. De andere helft financieren de partners zelf.

↓