De winnaars van de innovatiechallenges ‘ondersteunen vrijwilligerscoordinator’ en ‘samen spelen met en zonder beperking’ van het ministerie van VWS en Sportinnovator zijn bekend. De winnaars ontvingen voor het ontwikkelen van hun innovatie tussen de € 20.000,- en € 70.000,-.
“Ondersteunen vrijwilligerscoördinator sportclubs”
Sportclubs zijn voor een groot deel afhankelijk vrijwilligers. Hoewel het percentage vrijwilligers bij een sportclub al meerdere jaren stabiel is, vinden sportclubs het toch steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Daarom werd er een innovatiechallenge gestart voor nieuwe oplossingen, concepten en/of producten die de vrijwilligerscoördinator van sportclubs ondersteunt. En dat leverde veel ideeën op. De winnaars zijn:
Slimme berichtenservice ‘Hallo vriend’
‘Hallo vriend’ is een slimme sms-berichtenservice die aan de hand van een kennisbank zelfstandig gesprekken voert. ‘Hallo vriend’ vraagt zaken als: ‘Vind je het leuk als ik je af en toe vraag om in de kantine te helpen?’ ‘Hallo vriend’ leert zo de voorkeuren van mensen kennen, valt ze niet lastig met taken die ze niet leuk vinden en houdt ze op de hoogte van de ontwikkelingen die ze interessant vinden. Met ‘Hallo Vriend’ kan de vrijwilligerscoördinator binnen 2 minuten een taak invoeren waar ‘Hallo vriend’ automatisch een vrijwilliger bij zoekt!
Taakie
Taakie ondersteunt bij het in kaart brengen van de wensen en talenten van alle leden en betrokkenen en creëert daardoor ledenprofielen. Dit gebeurt met behulp van gamificatie. Door te weten wat de wensen en mogelijkheden zijn, wordt de kans dat de potentiële vrijwilliger daadwerkelijk iets gaat doen aanzienlijk vergroot. Taakie geeft automatisch suggesties voor de best passende vrijwilliger. Met één klik wordt de vrijwilliger uitgenodigd voor zijn of haar Taakie.
“Samen spelen door kinderen met en zonder beperking”
Spelen, het liefst samen met vrienden, is voor ieder kind heel belangrijk, ook voor kinderen met een beperking. Maar helaas is dit voor hen niet altijd zo vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat de speelplekken en -toestellen de aanleiding zijn voor kinderen met en zonder beperking om echt samen te gaan spelen. Daarom werd er een innovatiechallenge gestart voor partijen die zo’n lokaal project of innovatief idee hebben, die dit in verschillende settings willen testen om te zien welke werkzame elementen ze in een opschaling zouden kunnen toepassen. De winnaars van deze challenge waren:
Buiten bewegen met Picoo
Picoo is een interactief handheld buitenspeelgoed. Het combineert interactieve technologie met traditioneel buitenspelen (bijvoorbeeld tikkertje of verstoppertje). Ieder kind gebruikt een eigen handheld waardoor adaptief spelen (individueel instelbaar speelniveau) mogelijk wordt. Doordat Picoo interactieve én adaptieve technologie combineert met buitenspelen, biedt Picoo de perfecte oplossing voor kinderen die te weinig bewegen en buitenspelen. Tevens bevordert Picoo samenspel en interactie voor kinderen met een beperking, onderling óf met kinderen zonder beperking.
Speelboog Yalp Sona
De Yalp Sona is een speelboog met een bewegingssensor en camera bovenin, die de bewegingen van mensen op de vloer registreert. Met één druk op de knop kan gekozen worden voor een spel. De Yalp Sona maakt gebruik van de grote interesse van kinderen in gamen en moderne technologie, maar combineert dit met actief buiten spelen (actief bewegen, grenzen verleggen en sociale ontwikkeling). Een wereld die continu verandert, steeds digitaler wordt en waar actief buitenspelen steeds minder wordt. Met het interactieve speelconcept Sona helpt Yalp kinderen waarvoor (samen)spelen niet bereikbaar is, toegankelijker te maken.
Op de website van Sportinnovator: www.sportinnovator.nl komen interviews met de vier winnaars.