Sportfieldlabs

De sportfieldlabs binnen het Cluster Sports & Technology vormen de verbinding naar de eindgebruiker in het veld. Het zijn laboratoria in de praktijk, dichtbij de burger, de sport, sporters en de leefomgeving. Bedrijven en kennisinstellingen werken op zo’n locatie nauw samen met de sport en (semi)overheden binnen het bedenken, ontwikkelen en testen van nieuwe producten, diensten, faciliteiten en interventies. De sportfieldlabs vormen zo een broedplaats voor innovaties en nieuw ondernemerschap.

Sportfieldlabs zijn testomgevingen waar bedrijven en kennisinstellingen doelgericht innovaties kunnen testen en valideren met eindgebruikers. Een omgeving waarin de doelgroep oplossingen leert toe te passen. Sportfieldlabs hebben daardoor veel data van, en kennis over, specifieke doelgroepen. Hier komen vraag en technologie samen. De inzichten die dit oplevert geeft men meer zekerheid en vergroot de kans op een succesvolle marktintroductie.

Fieldlabs voor sport en vitaliteit

Een aantal sportfieldlabs is gericht op de prestaties van de sporters en ondersteunen dat met innovatie en onderzoek. Hierin werken ze samen met onder meer de CTO Zuid talent programma’s, -bonden en sportorganisaties. De meeste sportfieldlabs hebben daarnaast ook aandacht voor innovaties die een gezonde actieve leefstijl bevorderen, maar ook mensen verleiden tot een actieve leefstijl (zwemles van de toekomst, bewegen in onderwijs, bewegen in openbare ruimte en urban sports).

Belangrijke knooppunten in het netwerk

De sportfieldlabs zijn belangrijke knooppunten binnen het uitgebreide netwerk van het Cluster Sports & Technology. Onderling onderhouden ze nauwe contacten en wisselen kennis, ervaringen, producten en faciliteiten uit. Wil je in contact komen met de labs of wil je weten wat het cluster en de labs voor je kunnen betekenen, neem dan contact met ons op via info@sportsandtechnology.com Bekijk hieronder het overzicht van alle sportfieldlabs.

Fieldlab Voetbal

Het Fieldlab Voetbal is opgezet op De Herdgang, het trainingscomplex van PSV. De vraag van de voetballer en de coach is daarbij het uitgangspunt. Inmiddels is er veel ervaring opgedaan met het bijhouden van veldposities, bewegingen en snelheden van spelers tijdens een training. De gegevens moeten uitmonden in een meettechniek die de prestaties van de voetballers verbeterd. Door tussentijds resultaten in het fieldlab uit te proberen en prototypen te bouwen, kunnen sporter en coach al in een vroeg stadium die resultaten uitproberen. Het fieldlab kan dus ook prille ideeën snel in de praktijk testen.

Klik hier voor de website

Hockey Performance Centre

Het Hockey Performance Centre (HPC) is gevestigd in het Sports Performance Centre te Eindhoven. Het HPC is een expertisecentrum dat zich richt op top paramedische sport- en orthopedische zorg, testen-meten-trainen van de top- en breedtesporter, maar ook educatie en innovatie. In samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen worden producten en diensten ontwikkeld om hockeyers wereldwijd te helpen hun prestaties te verbeteren.

Klik hier voor de website 

Cycling Performance Centre

Het Cycling Performance Centre (CPC) is een expertisecentrum voor top medische, innovatieve zorg en technologische innovaties waarbinnen sport, bedrijven en kennisinstellingen samenkomen. Met de afdeling CPC willen Sportmáx en ons Cluster een bijdrage leveren aan gecoördineerde kennisontwikkeling, -overdracht en innovaties binnen het wielrennen op de volgende terreinen: medisch, prestatie (testen en trainen), voeding, biomechanica, psychologie en techniek. Om sportkennis, –kunde en innovatiekracht optimaal voor de sport te kunnen benutten is deze professionele faciliterende omgeving noodzakelijk.

Klik hier voor de website

InnoSportLab De Tongelreep (zwemmen)

Topzwemmers, zwemcoaches en wetenschappers ontwikkelen in InnoSportLab De Tongelreep met steun van het bedrijfsleven innovatieve trainingsfaciliteiten. De Nederlandse topzwemmers testen en perfectioneren in het vierbaanstrainingsbad trainingsmethoden en nieuwe producten, die de zwemprestaties verbeteren en fracties van seconden tijdwinst oplevert. In het lab worden niet alleen nieuwe generaties zwemmers onder optimale omstandigheden voorbereid op een topsport toekomst, ook zwemmers uit de breedtesport kunnen er hun technieken laten analyseren en verbeteren. Dit zwembad van de toekomst sluit naadloos aan bij de ambities van Eindhoven, de stad van sport en technologie.

Klik hier voor de website

InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch (gymnastiek)

Het InnoSportLab in de Flik-Flak hal te ‘s-Hertogenbosch is hét centrum van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Hier trainen naast de nationale selecties Turnen Heren en Trampolinespringen Dames en Heren zo’n dertig gymnastische disciplines, zowel top- als breedtesport. De sporters en hun coaches doen in vijf trainingshallen hun voordeel met de directe feedback van twintig geavanceerde camerasystemen met touchscreen bediening. Door analyse van de beelden kunnen trainingen worden geoptimaliseerd.

Klik hier voor de website

Fieldlab Atletiek

Het Fieldlab Atletiek is gevestigd bij de Vughtse sportclub Prins Hendrik. Naast een complete outdoor atletiekbaan beschikt het lab onder meer over een indoorhal met een ingebouwd camerasysteem. De atleet en coach kunnen hier direct de geleverde prestatie terugkijken en analyseren. Op basis hiervan kan de training worden aangepast, met als doel de prestaties te verbeteren.

Klik hier voor de website

Fieldlab Bewegingsonderwijs

Het sportinnovatiecentrum Beweging in het Onderwijs is een initiatief van Janssen-Fritsen en Embedded Fitness. Het richt zich op het verbeteren van (leer)prestaties en beweging van jongeren. Het centrum is op dit gebied dé ontmoetings- en broedplaats voor onderzoekers, bedrijven, overheden en scholen in het primair en voortgezet onderwijs. In samenwerking ontwikkelen partijen hier niet alleen innovaties voor het bewegingsonderwijs, maar ook nieuwe initiatieven gericht op bewegend leren. Dit alles voor zowel sportaccommodaties als voor de schoolomgeving en de schoolsetting zelf.

Klik hier voor de website

InnoSportLab Sport en Beweeg

InnoSportLab Sport en Beweeg wil Nederlanders een leven lang gezond en met plezier laten sporten en bewegen. Bedrijven, kennisinstellingen, overheden en sportinstellingen werken er samen aan de ontwikkeling, validatie en realisatie van nieuwe producten, diensten en faciliteiten die het sporten en bewegen voor jong en oud stimuleren.

Klik hier voor de website

Ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten

Het Fieldlab Aangepast Sporten, gevestigd in het Eindhovense revalidatiecentrum Blixembosch. Dit fieldlab is volledig gericht op innovatie en onderzoek op het gebied van bewegen en sport voor kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking, van beginner tot paralympisch topsporter. Het lab vormt een knooppunt tussen kenniscentra, onderwijsinstellingen, wetenschappers, bedrijven, sporters, revalidatie- en sportartsen.

Klik hier voor de website

Performance- en innovatiecentrum voor de urban sports

Het Urban Sports Performance Centre (USPC) is het kennis- en innovatiecentrum voor Urban Sports. De missie van het USPC is de urban sport naar een hoger plan te tillen en aantrekkelijker te maken door kennis, innovatie en technologie. Het kennis- en innovatiecentrum draagt daarmee bij aan de ambitie van de provincie Brabant om wereldwijd aansprekende urban evenementen te organiseren, urban sport structureel te professionaliseren en veelvuldig inzetbaar te maken voor sociaal-maatschappelijke activiteiten.​

Klik hier voor de website

Sportinnovator

Landelijk zijn er nóg een aantal sportfieldlabs en innovatiecentra op het gebied van sport actief. Voorbeelden hiervan zijn het Sailing Innovation Centre in Scheveningen voor het zeilen, fieldlabs voor het schaatsen in Thialf Heerenveen en labs voor voeding, fysiologie & prestatiemonitoring op Papendal bij Arnhem. Zie hiervoor www.sportinnovator.nl.

↓