Even op een tempo fietsen en opeens speelt de tablet op de fiets een luisterboek af. De luisterfiets, gemaakt door Embedded Fitness, deed een aantal weken geleden zijn intrede en heeft al mogelijkheden om door te groeien. Het initiatief promoot niet alleen vitaliteit, maar helpt ook laaggeletterden.

Cubiss (ondersteunen organisaties die zich bezighouden met vraagstukken rondom lezen, leren en informeren) benaderde Embedded Fitness (een van de SportFieldLabs uit ons cluster) of ze een fiets wilde ontwikkelen die bij een bepaalde snelheid een luisterboek opstart op de tablet. Uiteindelijk moeten gebruikers minstens veertig slagen per minuut maken om het betreffende verhaal via een koptelefoon te horen.

De eerste luisterfiets is onlangs geplaatst in het Taalcafé van Bibliotheek Helmond in de Leonardus Speeltuin. De eerste fiets heeft voorlopig kinderboeken, verhalen over voetbal en teksten over Helmond. Maar ook dit kunnen de geïnteresseerden aanpassen.” Wie de luisterfiets overigens op straat hoopt te spotten, komt bedrogen uit. Het zou ook te afleidend en gevaarlijk zijn om zo de weg op te gaan.

Inmiddels staat de productie van nog meer fietsen in de planning. Onder de geïnteresseerden zitten niet alleen bibliotheken, aldus Scholten: “Op Linkedin kregen we al reacties dat het idee ook passend zou zijn voor scholen en zorginstellingen, dus daar gaan we in de toekomst nog naar kijken.”

↓