Succesvol eerste online VLL-Seminar van het Sport Innovatie Congres
Op 18 november vond het eerste VLL-Seminar van het Sport Innovatie Congres plaats. Dit jaar wordt het congres georganiseerd als een reeks van seminars die live vanuit huis te volgen zijn of terug te kijken zijn via de digitale event omgeving.
Vernieuwend concept
Vanwege de maatregelen rondom COVID-19 is er dit jaar gekozen voor een andere opzet van het congres. Niet op één dag op een fysieke locatie, maar een reeks van thematische seminars die live vanuit huis te volgen zijn of terug te kijken zijn via de digitale event omgeving. In het eerste seminar stonden diverse VLL project resultaten en met name de cruciale rol van innovatie voor sport & vitaliteit in de openbare ruimte centraal. Dagvoorzitter Peter Sprenger en VLL René Wijlens leidden live vanuit de studio in het SX gebouw de deelnemers door het programma. Sprekers presenteerden vanuit de studio of vanuit hun werkplek.
Cases voor vitaliteit
Steve Haake trapte af vanuit Engeland met een inspirerend verhaal over het belang van innovatie voor Sport & Vitaliteit. Dit verhaal werd aangevuld met cases uit het Vitality Living Lab project die bijdragen aan vitaliteit inde openbare ruimte.
De Smart Move van Embedded Fitness, een interactieve sport, spel en wandelroute werd toegelicht door Carla Scholten. Vervolgens lichtte Lars van Raaij van InnoSportLab Sport & Beweeg en Bart van de Acker van RSI hun betrokkenheid bij de Speelkoepel Moby van NovaSports Sport & Beweeg toe. De innovaties werden zelfs live vanuit de studio gedemonstreerd. Deze cases vielen bij het publiek in de smaak en in het panelgesprek werden er interessante vragen gesteld zoals: ‘Hoe meet je nu zo zo’n innovatie ook leidt tot meer beweging?’ en ‘zijn er nog meer toepassingen mogelijk van deze innovaties?’.
De inzet van technologie in vitaliteit
In dit blok stond de rol van technologie in relatie tot vitaliteit centraal. Arun Vydhyanatan van het bedrijf Xsens nam de kijkers mee in de technologische evolutie en hoe technologie steeds makkelijker toepasbaar is en daarmee ook voor veel meer mensen toegankelijk wordt. Andy Lurling (Lumo Labs) liet zien hoe gamification steeds meer een onderdeel wordt van ons dagelijks leven en hoe we daarmee vitaliteit kunnen beïnvloeden. Maar merkte ook op dat 80% van de jeugd tussen 11 en 17 substantieel te weinig beweegt. Jongeren willen van alles een spelletje maken en dat is dus ook de manier om ze aan het bewegen te krijgen!
Daarna vertelde Hilde de Vocht vanuit de High Tech Campus hoe de slimme regio Brainport aan vitaliteit werkt. Op de High Tech Campus wordt volop geïnnoveerd, van sensoren in je bed die je slaap registeren tot apps om gedragsverandering te realiseren en van slimme pleisters tot lampen die je energie geven. Maar het gaat verder dan dat, de Brainport PSV deal wordt er gewerkt aan vitaliteit, talent en trots. Zo is er onlangs nog een vitaliteitsplatform opgericht!
Ervaringen van de winnaar Dutch Sport Innovation Award 2019
Deze eerste succesvolle digitale uitzending van het congres werd afgesloten met een terugblik van Truebike, de winnaar van de Dutch Sports Innovation Award 2019. De Truebike is een indoor fiets, maar dan met de weerstand van een buitenfiets. De Truebike is inmiddels zo gegroeid dat Truekinetix, het bedrijf achter de Truebike, onlangs verhuisde naar een nieuw pand, maar nu alweer een container nodig hebben voor de voorraad! Bas vertelde hoe de Dutch Sports Innovation Award het bedrijf heeft geholpen in hun ontwikkeling en profilering en hoe het hen een interessant netwerk opleverde. Hij sloot af met wat pakkende tips voor start-ups zoals ‘Vraag je steeds af: wat is nu het belangrijkste?’ ‘Vraag geld, geef je product niet weg’ en ‘houd het klein en simpel’.