Gisteren werd op de dag van de gezonde school de inspiratieprijs Gezonde School 2019 uitgereikt. Het Valuascollege in Venlo won met Gouden Tip ‘Mentaal Welbevinden van Leerlingen’. De gezonde school Challenge op het Udens College behaalde de tweede plaats.

De gezonde school Challenge
Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden een slimme en sociale app (GameBus), die in Uden voor het eerst op grote schaal wordt getest. De leerlingen worden door de app gemotiveerd challenges aan te gaan voor een gezonde leefstijl. Kennisoverdracht en bewustwording krijgen een extra zetje door het toevoegen van de funfactor.
De challenges spelen in op fysieke, sociale en cognitieve gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan bewegen, slaap, stress, seksualiteit en voeding. De leerlingen worden onder meer uitgedaagd om digitaal tikkertje te spelen in de gymzaal en krijgen punten als ze met iemand gaan sporten die meer dan 50 jaar ouder is. Door het insturen van foto’s en filmpjes geven de leerlingen aan dat een challenge is volbracht. Aan het einde van het schooljaar wordt de balans opgemaakt: welke klas, leerling en leerkracht scoort de meeste punten op gezondheid? Voor de TU/e is de Udense campagne onderdeel van een project waarin onderzocht wordt hoe mensen effectief verleid kunnen worden tot gezond gedrag met behulp van IT. Lees hier meer over de gezonde school challenge

Vitality Living Lab
De samenwerking tussen de TU/e en het Udens College is een mooi vervolg op het werkatelier dat vorig jaar vanuit het project Vitality Living Lab tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven werd gehouden. Verschillende technologische innovaties die een bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke uitdagingen rondom vitaliteit werden tijdens het atelier gepresenteerd. Benieuwd hoe het werkatelier dit jaar verliep? Lees hier meer over de case van gemeente Vught.

↓