Het Vitality Living Lab project

De groep mensen met een inactieve leefstijl wordt steeds groter. Overgewicht in combinatie met andere daaraan gerelateerde ziektes leidt tot een enorme toename van zorgkosten en productiviteitsverlies. Hoe kun je mensen verleiden om gezond en actief bezig te zijn? Dat is waar het project Vitality Living Lab vier jaar oplossingen voor bedenkt.

Met Stichting Sports & Technology als aanjager is vanuit de kracht van de Brainport regio in de afgelopen jaren geleidelijk het Cluster Sports & Technology (cluster S&T) ontstaan, door bundeling van de ambities en kansen van sport, overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Partners uit het cluster willen deze gunstige uitgangspositie gaan verzilveren door actief de (markt)kansen te grijpen. Zij wil het ecosysteem versterken, en zo met zowel maatschappelijk als economische impact een sportieve en vitale samenleving realiseren.

Om in te spelen op de maatschappelijke uitdagingen en economische kansen in het domein van sport en vitaliteit, is een wezenlijke andere aanpak nodig. De klassieke vorm van lineair innoveren werkt door de complexiteit van de keten rondom zorg en gezondheid namelijk maar zeer beperkt.

Daarom werken binnen het Vitality Living Lab project 14 clusterpartners samen aan het versterken van ons regionale innovatie ecosysteem rond sport en vitaliteit en het bevorderen van een gezonde actieve leefstijl in de samenleving. Cluster Sports & Technology is de initiator en projectleider van dit project.  

Need

Wilt u weten welke behoeftes er zijn bij bepaalde doelgroepen en hoe innovaties hierop kunnen inspelen? Wilt u weten welke problemen er zijn in een bepaalde omgeving? Onze projectpartners helpen graag bijvoorbeeld met de Wijkaanpak, de Wijkbeweegkaart of het Vitality Informatie Systeem.

Innovate

Heeft u een innovatief idee dat u wilt (door)ontwikkelen? Ontvang via de partners van het Vitality Living Lab project de benodigde informatie, kennis en ondersteuning over marktbehoeftes en technologieoplossingen. Interactieve werkvormen zoals bij de Vitality Innovation Kitchen, het werkatelier en de Vitality Pitch Stop kunnen hierbij helpen.

Validate

Wit u uw innovatie valideren en testen in de praktijk? Ontdek hoe eindgebruikers reageren op uw innovatie; waar lopen ze tegenaan en werkt uw product en/of dienst zoals u verwachtte? Laat uw innovatie testen in onze Living Lab en SportFieldLab omgevingen.

Accelerate

Na het valideren en optimaliseren is het tijd voor het opschalen en vermarkten van uw innovatie. Hier kunnen projectpartners u bij helpen. Accelereer bijvoorbeeld door deelname aan het Vitality Accelerator Program.

Laatste nieuws over het Vitality Living Lab project

Partner in de spotlight: Fontys Lectoraat Interaction Design

Hoe werkt Fontys aan het verleiden van mensen om gezond en actief bezig te zijn (het overkoepelende doel van het Vitality Living Lab)? Dit doen we op verschillende vlakken. Extern door samen met de eigen organisatie, instellingen en bedrijven op te trekken in diverse...

Lees meer

Vitality Living Lab project als ‘Good Practice’

In het project Inno4Sports leren projectpartners uit verschillende regio's in Europa van elkaar. Dit doen we onder andere door het uitwisselen van 'Good Practices' en te kijken hoe die in andere regio's geïmplementeerd kunnen worden. Het Vitality Living Lab project is...

Lees meer

Events

Vitality Living Lab project

Cases van het Vitality Living Lab project

Case in the spotlight: speelkoepel Moby afgerond met een vervolg!

Deze case is onderdeel van het Vitality Living Lab project. Het verhaal is opgetekend door InnoSportLab Sport & Beweeg. Het project Moby (de speelkoepel) is begin juli afgerond. Met trots blikken wij terug op het proces en de fases die het project heeft doorlopen...

Case in the spotlight – Music Enabled Running: trAiner

Deze case is onderdeel van het Vitality Living Lab project. Het verhaal is opgetekend door Fontys ICT. Fontys ICT is als partner in dit project actief om ICT kennis toepasbaar te maken voor innovaties. Dat doen we door concrete cases te realiseren waarin we bestaande...

Case in the Spotlight: Swim Blocks

Deze case is onderdeel van het Vitality Living Lab project. Het verhaal is opgetekend door InnoSportLab de Tongelreep. Onderwater leren kijken is best spannend voor sommige kinderen. Toch is het belangrijk dat kinderen zich onderwater leren oriënteren. Om dat...

Partners van Vitality Living Lab project

Benieuwd naar wat we voor uw initiatief kunnen betekenen?

↓