Gezonde school Challenge van start op Udens College 

Ruim 300 eersteklasser van de VMBO-sector van het Udens College  gingen vrijdag 5 april van start met de Gezonde School Challenge. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelden een slimme en sociale app (GameBus), die in Uden voor het eerst op grote schaal wordt getest. De leerlingen worden door de app gemotiveerd challenges aan te gaan voor een gezonde leefstijl. Kennisoverdracht en bewustwording krijgen een extra zetje door het toevoegen van de funfactor.

De challenges spelen in op fysieke, sociale en cognitieve gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan bewegen, slaap, stress, seksualiteit en voeding. De leerlingen worden onder meer uitgedaagd om digitaal tikkertje te spelen in de gymzaal en krijgen punten als ze met iemand gaan sporten die meer dan 50 jaar ouder is. Door het insturen van foto’s en filmpjes geven de leerlingen aan dat een challenge is volbracht. Aan het einde van het schooljaar wordt de balans opgemaakt: welke klas, leerling en leerkracht scoort de meeste punten op gezondheid? Voor de TU/e is de Udense campagne onderdeel van een project waarin onderzocht wordt hoe mensen effectief verleid kunnen worden tot gezond gedrag met behulp van IT.

Vitality Living Lab
De samenwerking tussen de TU/e en het Udens College is een mooi vervolg op het werkatelier dat vorig jaar vanuit het project Vitality Living Lab tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven werd gehouden. Verschillende technologische innovaties die een bijdrage kunnen leveren aan maatschappelijke uitdagingen rondom vitaliteit werden tijdens het atelier gepresenteerd. Op uitnodiging van medeorganisator SSNB was de Udense Inge Kuipers, programmaregisseur bij GUUS beweegt je, ook aanwezig bij het werkatelier. Kuipers: “Toen ik van het Udens College hoorde dat zij op zoek waren naar een vernieuwende invulling voor de Week van de Gezonde School, dacht ik meteen aan de potentie van deze app om bewustwording bij leerlingen voor een gezonde leefstijl te stimuleren. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten aan het einde van het schooljaar!”

Voor het hele artikel zie: https://ssnb.nl/gezonde-school-challenge-van-start-op-udens-college/
Lees ook het artikel in het Brabants Dagblad en bekijk het filmpje van Dtv Uden.

↓