Op woensdag 27 januari vond het derde seminar van het 17de Sport Innovatie Congres plaats. Een online reeks van seminars welke live te volgen zijn of naderhand terug te kijken zijn.In het derde seminar stond het thema vitaliteit in de werkomgeving centraal. Meer dan 650 professionals hadden zich aangemeld om deze inspirerende sessie te volgen!
Vitaliteit in de werkomgeving, wat zijn de ontwikkelingen en wie draagt eraan bij?
Gideon van der Burg van Leesman Benelux gaf het publiek inzicht in de relatie tussen de werkomgeving en productiviteit, welbevinden en trots van medewerkers. Door de coronacrisis is de thuiswerkplek ook een steeds belangrijker deel van de werkomgeving geworden. Veel mensen werken over het algemeen liever vanuit huis aan concentratietaken, maar het kantoor is onmisbaar voor de sociale interactie. Na de coronacrisis zullen veel mensen graag liever wat meer thuiswerken, al varieert dit per doelgroep, generatie en afdeling. Hoe wordt er leiding gegeven en hoe fijn is je thuiswerkplek? Het kantoor zal vergeleken worden met de thuiswerkplek, waardoor er in kantoren meer focus op welbevinden nodig is. Daar kunnen we met innovaties op inspelen!
Maar wie voelt zich nu geroepen om die werkomgeving optimaal in te richten? Dat is niet alleen de werkgever. Moära Lieuw Hie van Zilveren Kruis vertelde waarom ze vanuit Zilveren Kruis inzet op interventies in de werkomgeving. Ze gaf het publiek inzicht in waarom ze de mens centraal probeert te stellen binnen organisaties en hoe ze samen met organisaties werkt aan een gezonde werkomgeving. De werkomgeving en werkbelasting hebben een enorme invloed op de totale zorguitgave. Innovaties kunnen de werkomgeving verbeteren en zo de zorgkuitgave verlagen. Voorbeelden van zo’n innovaties zijn een app met een vitaliteitscoach en de totaalcheck zodat werknemers kunnen kijken of en waar ze hun gezondheid(gedrag) nog op kunnen verbeteren. Zilveren Kruis geeft aan dat samenwerking met o.a. gemeentes en bedrijven hiervoor onmisbaar is.
Daar sloot het verhaal van Nina de Rooij van PSV volledig op aan. Ze lichtte toe waarom PSV en de Brainportpartners zich inzetten voor vitaliteit van inwoners van heel de Brainport regio. Aandacht besteden aan vitaliteit betaalt zich terug. Niet alleen op individueel niveau maar ook op organisatieniveau. Vitale inwoners zorgen voor vitale werknemers en een vitale regio is aantrekkelijker voor personeel, wat het makkelijker maakt om personeel te werven. Energieke werknemers zijn succesvoller, innovatiever en veerkrachtiger. De acht samenwerkingspartners hebben allen hun specialisme, waardoor er integraal naar gezondheid wordt gekeken. Zo biedt PSV al vijf jaar een vitaliteit+ training aan voor bedrijven, werkt Philips aan een betere nachtrust en focust Jumbo zich (op ondersteuning bij) gezonde voeding. Door de samenwerking zijn deze losse interventies makkelijker vindbaar en krijgen ze meer kracht. PSV en de Brainportpartners hebben onlangs een vitaliteitsplatform gelanceerd waar inwoners informatie kunnen vinden over vitaliteit. Dit is pas het begin, de komende tijd staat er nog veel gepland zoals: workshops, webinars en de begeleiding van mensen naar de marathon. Bij het interactieve deel sloot ook Robert-Jan Wissink van ASML aan. In dit deel kwam o.a. ter sprake dat door corona het belang van een goede werkomgeving enorm versneld is en dat directie steeds meer open staat om te investeren in een goede werkomgeving.
Innovaties voor een vitale werkomgeving
Wouter Boxhoorn trapte af met de ‘Nature Connect’ innovatie. Een lamp die het welbevinden van mensen beïnvloedt door het daglicht naar de kantooromgeving te halen. O.a. de lichtintensiteit en het spectrum kunnen aangepast worden aan bijvoorbeeld de tijd van de dag of de setting. Zo kun je een presentatiesetting creëren of de setting optimaal maken om in de avond nog door te werken. Licht kan de performance van werknemers boosten, zorgen voor meer welbevinden en inspirerende omgevingen.
Rob van Gemert liet zien hoe technologiebedrijf Spacewell in een omgeving plaatsen creëert die het welzijn en de productiviteit van medewerkers beïnvloed. Op een kantoor kun je heel veel data verzamelen die je ook weer kan gebruiken om een ideale omgeving te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en temperatuur live meten en aanpassen of het aantal aanwezigen in het gebouw live meten. Dat kan mensen helpen om postcorona te bepalen of ze wel of niet naar kantoor komen.
Vervolgens liet Gerard Huiskes van kantoorinrichter Ahrend zien hoe zij werken aan werkplek innovatie. Ze ontwikkelen concepten en slimme producten voor toekomstgerichte-, inspirerende- en vitaliserende werkomgevingen. Post corona zullen we andere ruimtes willen hebben op het werk en hebben we andere eisen aan de werkomgeving. Innovaties kunnen de werkomgeving aantrekkelijker en flexibeler maken. Denk bijvoorbeeld aan een verrijdbare vergadertafel die je om kan klappen tot een whiteboard en een bureaustoel met verwarming.
De toekomst
Naast dat de eerdergenoemde innovaties steeds meer geïmplementeerd zullen worden in de werkomgeving is er meer nodig. Sywert Brongersma van Holst Centre geeft inzicht in waarom Fontys, Imec, TU/e en TNO de handen ineenslaan om een ‘Workplace Vitality Hub’ op te richten op de High Tech Campus. Voor deze Hub wordt er samenwerkt met verzekeraars, leefstijlcoaches, technologische bedrijven en andere belanghebbende. In deze Hub zullen innovaties ontwikkeld en in de markt gezet moeten worden. Deze Hub zal onderdeel zijn van een groter geheel. Soortgelijke centra zullen opgezet worden op het gebied van @sport en @public spaces om zo integraal aan de vitale burger te werken vanuit het Innovatie Hub voor Sport & Vitaliteit.
Volgende seminar in het teken van @sport
Op dinsdag 2 maart 2021 vindt het volgende seminar van het Sport Innovatie congres met wederom een VLL-project thema plaats. Hierin staat innovatie voor de top en breedte sport centraal.
Wil je het seminar van 8 december, 18 november of 27 januari terugkijken? Meld je dan kosteloos aan voor het derde seminar via https://sport-innovatiecongres.nl/ en kijk via de online event omgeving de seminars terug.