Het Vitality Living Lab project

Ontwikkelde dienst – Design Marathon

De Design Marathon is een samenwerking tussen consortium partners van het Vitality Living Lab project, de faculteit Industrial Design van de TU/e en de opleiding Fontys ICT. Door elementen als een hackathon te combineren met een regulier vak in het onderwijsprogramma kan een boost gegeven worden aan de creativiteit van de studenten als ook de tijd gegeven worden aan het ontwikkelen van een werkende en geteste oplossing.

In de opleidingen op de TU/e en Fontys ICT bedenken studenten in teams innovatieve manieren om gedrag te veranderen voor een gezondere leefstijl. Deze innovatieve manieren zijn bijvoorbeeld gericht op: motivatie, sociale interactie, omgeving (openbare ruimte of werkomgeving), preventie, etc.

De drie maanden durende vakken starten met een hackathon, waarin ideeën gegenereerd worden voor innovaties voor sport & vitaliteit. Er wordt 12 uur achter elkaar gedesigned en gebrainstormd. Het brainstormen wordt afgewisseld met sprekers die deelnemers nieuwe inzichten en inspiratie geven. Beweegpauzes worden ingepland om lichaam en geest fit te houden. 

Op het einde van de hackatondag pitchen de deelnemers hun idee aan de jury. De jury beoordeelt de ideeën en stelt kritische vragen, die meegenomen worden bij de verdere ontwikkeling van de ideeën. Ook kiest de jury een winnaar.  

De studenten gaan vervolgens in hun reguliere onderwijsprogramma aan de slag met het uitwerken van hun ideeën. Na 6 weken houden de studenten een midterm pitch, waarmee ze feedback krijgen op hun idee. De afgelopen keren werd dat tijdens de Dutch Design week gehouden in een openbare setting. Daarna gaan de studenten hard aan de slag met de feedback en worden de prototypes getest en verder doorontwikkeld. Tijdens een Demo Day op de TU/e of Fontys aan het einde van het vak presenteren de studenten hun prototypes.

Nieuws over de Design Marathon

Vitaliteit op de Demo day van de TU/e

Vitaliteit op de Demo day van de TU/e

Vandaag is het Demo Day op de TU/e. O.a. de deelnemers van Vitality Squads presenteren hun prototypes. De eerste ideeën voor deze prototypes waren bedacht tijdens de Hackathon die georganiseerd werd in het kader van het Vitality Living Lab project. Tussentijds werd er...

Lees meer
Marathon Eindhoven zet in op innovatie

Marathon Eindhoven zet in op innovatie

Op 21 september gaat een groep van ongeveer 50 studenten op het TU/e terrein nadenken over innovatieve ideeën om de aantrekkelijkheid van de Marathon Eindhoven te vergroten. Dit om technologie en design in te zetten om meer mensen, verantwoord en blessurevrij mee te...

Lees meer

Video’s over de Design Marathon

Meer informatie

Organisatie: Cluster Sports & Technology
E-mail: info@sportsandtechnology.com

↓